1986 års designpris till Saab 9000

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1986-07-04

Föreningen Svensk Form bedömer varje år formgivningen av svenska produkter som kommit ut på marknaden. Till årets bedömning hade inlämnats 270 produkter varav tre tilldelades 1986 års Designpris och fyra fick hedersomnämnande. Ett av de tre designprisen tilldelades Saab 9000, som har formgivits av Saab Design i Trollhättan tillsammans med ItalDesign.

Juryns kommentar: "Saab 9000 är ett fint exempel på den europeiska traditionen inom bilformgivningen. En organisk form med väl avvägda proportioner och linjer uttrycker väghållningsegenskaperna. Saab har anlitat några av de främsta italienska bilformgivarna, ItalDesign. Tillsammans med Saabformgivarna har en utmärkt svensk bil med god komfort skapats: en harmonisk gestaltning av bilens tekniska landvinningar".

Mottagare av priset var Björn Envall, chef för Saab Design, som i sitt tack till juryn framhöll att utformningen av en så komplicerad produkt som en bil inte är en persons förtjänst. För Saab 9000 har vi arbetat över gränserna och haft hjälp av engelska och italienska formgivare. Att skapa interiören och den speciella samhörigheten exteriört med tidigare Saab-modeller har varit de svenska formgivarnas del i det internationella designarbetet.

På Design Center, Norrlandsgatan 18, Stockholm pågår en utställning där 85 av de inlämnade produkterna visas. Utställningen pågår till den 23 augusti. Öppettider tisdag — fredag 11 — 17, lördag 12 — 16. Utställningen kommer under vintern att flyttas till Malmö, Göteborg, Luleå och eventuellt Umeå.

En likadan uställning finns också att bese på Kalmar Läns Museum i Kalmar under tiden 24 juni till 30 augusti.

1986-08.jpg

Björn Envall, chef för Saab Design, tog emot 1986 års Designpris utdelat av Föreningen Svensk Form