2010-05-05 Nya rön om vår kost

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den 5 maj fick ett 40-tal Saabveteraner lyssna till ett mycket intressant och tankeväckande föredrag av läkarna Åsa Larsson och Christer Enqvist. Ämnet var ”Nya rön om vår kost” men skulle likväl kunna vara ”Man blir inte fet av att äta fett lika lite som man blir grön av att äta grönsaker”.

De visade med en rad exempel hur intaget av kolhydrater, som ökat enormt under de sista 50 åren, medfört att vi blir allt fetare och fetare, trots alla bantningsförsök. Socker, bröd, pasta, läsk i stora mängder är förödande för vikten. Kolhydrater stimulerar bukspottkörteln att producera insulin mer än vad både fett och äggviteämne gör. Samtidigt är det de båda sistnämnda som gör att vi blir mätta och inte behöver äta så mycket och så snart igen.
När vi äter kolhydrater får vi mycket insulin i blodet och blir snabbt hungriga igen, med påföljd att vi tar ett mellanmål, kanske en smörgås eller en läsk och någon godsak, och insulinet går upp ytterligare i en ond cirkel. De stora mängderna kolhydrater lagras som fett i kroppen och de höga insulinhalterna gör att inget fett bryts ned. Vi blir fetare och fetare!

Enligt föredragshållarna borde man äta fetare mat som smör, fläsk, grädde, fet mjölk, ost och ägg och intaga denna föda i tre huvudmål varje dag och undvika alla mellanmål.

Vikten av motion har ju alltid framhävts som väsentlig när det gäller att gå ned i vikt. Motion är förvisso bra för hjärta, lungor och muskler, och är nog så viktig, men när det gäller att gå ned i vikt är den av underordnad betydelse.

Avslutningsvis delades en del broschyrmaterial ut så att var och en närmare kunde sätta sig in i ämnet.
Föredragshållarna avtackades med var sin blomsterbukett.

Per Karlsson