2010-09-08 Föredrag av Peter Bäckström på Saabmuseet

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

”Rätta mig om jag har fel!” kallade han sitt föredrag och sade att sig vara nervös inför ”sittande historia”, som han kallade oss åhörare, som varit med om Saabs tidigare utveckling.

Peter berättade lite om sig själv. Värmlänning i grunden, från Svanskog, men växte upp i Stenungsund och Kungälv. Gick i skola på nämnda orter + Göteborg, det sista året på Tekniska gymnasiet. Hans Mor och Far körde ALLTID SAAB! Han anställdes som elevingenjör med stort Saabintresse och körde 2-taktare. Jobbade runt på olika avdelningar, bl a avgasrening, motorinstallation, växellåda m fl.
Peter kör 96:a i ”Historisk racing och rally” och tycker 96:an är lättkörd, tack vare sin fina väghållning. Peter har rest en del som museichef med Erik Carlsson och då delat hans stora intresse för god mat!

Om museet berättade han att det varit betydelsefullt för att rädda Saab. I april 2009 började spekulanterna dyka upp. Av 47 stycken blev 10 utvalda och visades runt på museet för att få bakgrund till Saab. Deutsche Bank i USA var mäklare.
Kineser, Geely, BIAC, Koenigsegg m fl var spekulanter. Victor Muller från Spyker köpte till slut Saab. Efter nedgången jobbar Saab hårt för att återfå förtroendet bland köparna. Den nya 9-5:an är naturligtvis viktig.

Saab 96 fyller 50 år nu. En film om 95 visades. Liten bil med stor lastförmåga och 7 personer. Tjänstevikt 950 kg. Maxlast 550 kg!
Idag en eftersökt bil. Många renoveras.

En annan film visades från 1961 med en gubbe på huven som kollar om vatten sprutar in i motorrummet när bilen kör genom en vattengrav. Det var nog en farlig observationsplats!

Vi såg även en film med en Saab 93 som rullar nedför en underbacke till en hoppbacke och sen kör därifrån! Detta visade hur starkt man gjort taket och allt annat så att bilen blev säker.

Så visades bilder på 96:an, m63 med Sport inredning.

Om Erik Carlsson, ”Carlsson på taket”, berättade Peter att 1960 vinner Erik, som har stor betydelse för Saabs goda rykte, RAC-rallyt. Sen vinner han även -61 och 62! Fantastiskt!
Tävlingsbilen från 1960 med nr 178 skall nu visas i England tillsammans med Erik och hans kartläsare, engelsmannen Stuart Turner.

En berömd reklambild visades för läskedrycken Pommac, där Erik sitter vid en vägkant och i bakgrunden ser man en Saab 96:a som ligger på taket.
Som tack för att Saabs tävlingsavdelning hjälpt till med bilden fick de fri Pommac i ett år!

Safarirallyt, 560 mil, körde Erik flera gånger och nästan vann. Under ett lopp fastnade de i ett lerhål och för att komma därifrån fick de rulla bilen åt sidan för att komma upp på fast mark. Saaben fick nästan inga skador på karossen vilket gjorde att en del inte trodde dem!
Detta ville Ford visa på banketten efteråt, i Nairobis stadshus, att deras bil också klarade av. Parketten var dock inte ett bra ställe för olja, kylarvatten och batterisyra. Oljan gjorde att golvet blev halt så Ford klarade nästan inte av att välta tillbaks bilen så det blev en flopp i stället! Sen fick Ford reparera golvet.

Torsten Åhman var kartläsare ett år och Peter visade en bild där Torsten springer framför Saaben i en vattensamling för att visa djupet för Erik.
Film visades om Saabens tålighet som tävlingsbil med Erik som speaker där han pratar engelska med tydligt västgötainslag. Ett riktigt varumärke för Erik.

1970 gjorde Saabs tävlingsavdelning en reklambild med en 96:a med alla möjliga tillbehör utlagda kring bilen. Nu har man gjort om detta med en 9-3:a med tillbehör på samma sätt.

1971 körde Stig Blomkvist RAC-rallyt och blev intervjuad. En något fåordig vinnare! Lite av Stenmark.

1975 kördes Jyväskylärallyt med Lucasinsprutad V4 på 175 hk.

Tidigare i år var vi på ett föredrag om Mille Miglia där Sten-Åke Aronsson och Hans-Göran Persson körde. Nu när Muller ordnade Saabaffären så ville han utmana vår VD Jan-Åke Jonsson på Mille Miglia.
Peter kunde ordna fram två bilar, Saab 93 m57, den ena var H-G Perssons och en annan som museet fixade i ordning. Årets tävling blev filmad och den visades för oss. Intressant.

Jan-Åke med sin 236:a plats slog Victor på plats 274. Som kartläsare hade de sina respektive söner. Muller har kört denna tävling flera gånger tidigare så han hade en bra fördel av det. Nästan båda bilarna höll hela tiden. Det enda som skadades var höger bakskärm på Jan-Åkes bil. Han lär ha påstått att ett hus plötsligt flyttade ut sig i vägen för honom!<be> Peter körde servicebil och vid ett tillfälle fick han poliseskort genom Rom. En lätt skräckfylld färd med blåljus, sirener och hög fart!

På Saabklubbfronten händer mycket bl a på Facebook.

2-takts-Saabar, kallade ”kortnosar” i Sportutförande, är väldigt efterfrågade och kan kosta bortåt 200- till 250-tusen! V4:an har blivit en entusiastbil. 99- och 900-modellerna är ”heta”, eftersökta entusiastbilar, fast många har gått till skrot som folkracebilar.
Till dessa äldre bilar har nytillverkning av reservdelar tillkommit på eftermarknaden.
Även 9000 har börjat bli en klassikerbil och fyllde 25 år 2009.

Peter berättade sen lite om vad museet sysslar med för övrigt.
På G är utställning om RAC-rallyt som fyller 50 år och man stöttar media som vill producera program om Saab denna höst.
På museet är man få men entusiastiska personer. Här kan man få råd om restaurering av sin gamla Saab, men några kundrenoveringar sysslar man inte med, ännu….
Museet hade ingen svacka i antalet besökare under förra årets ekonomiska nedgång. Man har ca 40- till 50-tusen besökare per år. I framtiden siktar museet på ökad PR.

Peter, som visade sig vara en utomordentlig underhållare, avtackades med blomma och kraftiga applåder av den nästan fulla salongen.

Noterat av Göran Jönsson

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !