2010-10-07 Höstmöte med föredrag av Mats Fägerhag

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Medan föreningens eminenta veteranorkester, med Nisse på dragspel, Lars på bas, Mats på gitarr, Roland på fiol, Sven-Olof med nyckelharpa och Sture och Britt S. på sång, underhöll oss med musik och sång samlades 88 medlemmar vid de dukade borden.
Britt Back hälsade alla välkomna och meddelade dagens program, som började med ett föredrag av Saabs tekniske direktör, Mats Fägerhag.

Mats, som började på Saab 1992, berättade om sitt jobb och om Saabs tid med GM och lite om framtiden för Saab. 2005 kom han till Rüsselsheim i Tyskland. Där jobbade han med GM-Europa-chefen Hans Demant. Här var arbetskulturen en annan, sällan hemma före kl 20 och var man sjuk skulle det heta att man var på tjänsteresa!
Under tiden han var i Rüsselsheim var det en mängd olika förslag från GM om vad som skulle göras med Saab.
2007 började han som teknisk chef på Saab i Trollhättan. Vid den här tiden ville GM att Saabs tekniska avdelning skulle flyttas till Tyskland och fabriken stängas, men lustigt nog så visade det sig att GM-chefen Fritz Hendersons fru körde och gillade Saab Cab och påverkade sin man att i stället låta Saab säljas!
Så blev det ju till slut.
De sista åren fram till försäljningen var riktigt jobbiga men nu berättade Mats att nyligen har han haft sin bästa vecka på 18 år!
Nu när Saab är sin egen firma kan man skaffa kontakter och delar från andra firmor än GM. Det gör man bl a med BMW och American Axle. Även med Volvo har man samarbete, bl a med att dela provbana och lab. Nuförtiden gör man utveckling mest i datorn och de första bilar som byggs är de i pilotserien.
I konstruktionsarbetet lägger man nu stor vikt vid moduler.
Försäljningsmässigt ökar intresset för nya 9-5 och även 9-3. I USA, Storbritannien och Sverige går det bättre men i övriga Europa går det ännu lite trögare.
Mats pratade fängslande i ca en timme som gick fort och gav till slut en känsla av att framtiden för Saab ser positiv ut.
Han visade till slut en nyutkommen bok av Jonas Fröberg ”Kampen om Saab”, som handlar om händelserna bakom kulisserna under ett osannolikt ödesår.

Nästa programpunkt var gemensam måltid bestående av Porterstek (av nöt), potatis, inlagd gurka, brunsås, sallad och haricots verts. Måltiden avslutades med kaffe och chokladsockerkaka med kokos ovanpå.

Som sista programpunkt genomfördes lottdragning som gjorde ett antal medlemmar med tur mera lyckliga än andra.

Noterat av Göran Jönsson
OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Göran Jönsson