2011-03-08 Besök i Saabs Klimatvindtunnel
Ett 40-tal Saabveteraner samlades kl. 10 i Tekniskas reception.
Kurt Vesterberg tog emot och förde oss i solsken och lätt motvind utomhus till klimatvindtunneln.
Där, i manöverrummet, berättade han om anläggningen och hur den fungerade. Den stod klar 1987 och körs i 2-skift av 2 man med en samordnare på dagtid. Den är ständigt fullbokad men hade en liten svacka förra våren som följd av att Saab skulle läggas ner. Under depressionen året innan hade de fullt upp!
I anläggningen finns en klimatvindtunnel och tre klimatrum. Elförbrukningen är ungefär 16000 kWh/dygn, det motsvarar vad en normal villa förbrukar på ett år.
I tunneln kan man få en vind som motsvarar en fart av 160 km/tim (med ett max av 200 km/tim). Då rullar framhjulen på stora rullar som finns under golvet. I denna tunnel kan bara framhjulsdrivna fordon provas än så länge. Bilen spänns fast ordentligt och avgaserna sugs ut genom stora slangar. Temperaturen kan varieras mellan -35 och + 50°C, och fuktigheten kan regleras upp till 95 %. Solsimuleringen har 800 små lampor, som är luftkylda, ger en effekt av 1200 W/m2 men inget UV-ljus så ingen blir solbränd här!
Regn i olika former kan produceras, likaså snö, genom en snökanon, och isbark. Man kan även smutsa ner bilen med en blandning av vatten och en färg som syns i UV-ljus.
Olika körscheman finns som motsvarar allt från krypkörning i Bangkok till körning i alperna. Genom att bromsa rullarna kan man även ”lura” bilen att tro den drar en husvagn.
Att byta bil tar ca 40 minuter. Om man byter temperatur från max kyla till max värme tar det ca 8 timmar och görs mest på natten.
Efter infon fick vi gå in i själva tunneln. Där stod en fastspänd 9-3:a klar för prov. Lamporna tändes och vi fick känna på lite värme som motsats till det något kyliga vädret ute! Kristofer Rosenlund informerade och ledde oss sen in till den stora fläkten, som är 3 meter i diameter och har 6 blad. De är i trä! Underhåll på tunneln görs under 2 timmar varje måndag. När fläktmotorn ska ses över måste man skära upp en öppning i tunnelplåten och svetsa fast lyftöglor och sen ta ut den 800 kg tunga motorn sidledes. Hela tunneln var nyss nymålad och såg välskött ut.
Från tunneln gick vi vidare till de 3 klimatrummen där det inte blåser men temperaturen kan varieras mellan -40 och + 80°C. Ett rum har rullar så bilen kan köras i 100 km/h. I ett annat rum kan fuktigheten regleras upp till 95 %. Här provas bl.a. kallstarter och upprepade dörröppningar och -stängningar under olika temperaturer och fuktigheter.
I anläggningen kan det mesta provas som går att få in, typ husvagnar och fjälltält.
Volvo och Opel använder anläggningen och vem som helst kan få hyra den för 8000 SEK/tim.
Det finns några andra liknande tunnlar i Sverige bl.a. i Mjällby utanför Sölvesborg, Södertälje och Göteborg.
Det är de grundläggande proverna som gör i dessa anläggningar. Efter dessa prov måste man till slut ut i verkligheten och få bekräftat att det stämmer!
Efter denna uppskattade visning avtackades Kurt med blommor av Britt Back!
- Noterat av Göran Jönsson
- OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !