2011-11-16 Julmarknad Tjolöholm

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vi åkte från Edsborg strax efter kl. 13 och efter en behaglig bussresa med Enströms buss var vi var framme på Tjolöholm kl. 15. En vacker solnedgång och klar himmel mötte oss där julmarknadsstånden fanns främst i sädesmagasin, stallar och i det gamla ridhuset Manegen. Tittade runt lite bland stånden och gick till slottet. Vi fick sätta på oss skoskydd för att spara golv och mattor. Där var vi med på en visning på lite annorlunda sätt. Guiderna spelade personer från 1900-talets början, en spelade Blanche Dickson och en en tjänstekvinna. De spelade verkligen teater!

Efter visningen hade vi tid att gå runt i marknadshusen och titta och handla fram till middagen kl 17 i Storstugan, som låg en bit bort. Stigen dit lystes upp av hängande fotogenlyktor. Vi åt, efter ett litet tal av matmor, Grevinnans kalvstek med smak av ingefära, apelsin och grönkål med skysås och potatis. Efter detta kaffe och saffranscheesecake med bärkompott.

När middagen var aväten var det uppvisning, Elddans, i mörkret på vägen upp mot Slottet. Virvlande och gnistrande eldfacklor lyste upp mörkret.

Sen hade vi tid att gå runt bland hus och stånd och handla lite mer innan vi åkte hem och var hemma runt 21.30.

Lite om Tjolöholm:
Tjolöholm finns omnämnt redan på 1200-talet. Nuvarande Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik Dickson, vars far hade handlade med trä mm. Ett nytt slott ritades i Tudor-stil av den då blott 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman. Kort efter att byggnadsarbetet påbörjats avled James Fredrik Dickson och bygget fick slutföras av hans hustru Blanche. Slottsbygget påbörjades 1898 och slottet stod färdigt 1904, och användes sommar och helger.

Slottsbygget var ett av de sista stora i Sverige. Graniten till fasaden är bruten i Graversfors i Östergötland och Vånevik i Småland. Den ursprungliga, mycket påkostade, inredningen från varuhuset Liberty i London är helt bevarad. Inredningen är ett av Sveriges bästa exempel på Arts and Crafts. Slottet förklarades som byggnadsminne 1991.

Till slottet finns även en kyrka, en arbetarby och en vacker grindstuga. I huset fanns ett slags centralvärme. Det fanns även ett vindkraftverk som drev 13 glödlampor!

James Fredrik Dickson drev häststuteri på Tjolöholm. Hade ca 120 hästar här. Harjakt gjordes på en ö utanför slottet, med tama harar!

Blanche var mån om arbetarna. Hon öppnade bankbok när barn föddes och satte in lika mycket som föräldrarna sparade. Hon gav också pris, varje månad, till den familj som hade snyggast trädgård!

Läs gärna mer på Wikipedia och på länken:
http://www.kungsbacka.se/upload/Bygga&Bo/Stadark/Dokument/samradshandling_tjoloholm.pdf , m fl.)

Noterat av Göran Jönsson,sekr.

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Göran Jönsson