2013-03-12 Resa till Göteborgs remfabrik och Aeroseum
Tisdagen den 12 mars var det dags för en resa med Saabveteranerna till Göteborgs remfabrik och Aeroseum. Ett förväntansfullt gäng äntrade tidigt på morgonen bussen som skulle ta oss till Göteborg. Vi besökte först Remfabriken där vi bjöds på kaffe och smörgåsar. Efter detta fick vi en intressant och engagerad guidning som skulle ha tagit en timma men som blev till en och en halv. Fabriken ligger i stadsdelen Gårda, i centrala Göteborg. I denna fabrik har nästan ingenting förändrats sedan sekelskiftet. Fabriken ser fortfarande ut som vilken fabrik som helst i början av 1900-talet. Sannolikt är Göteborgs Remfabrik den bäst bevarade arbetsplatsen från denna period i hela Skandinavien. Det märkliga är att yrkeskunskapen levde kvar och maskinerna hölls igång så länge, trots att världen runt omkring förändrades. Maskinerna importerades från England i början av 1900-talet. Även det ursprungliga transmissionssystemet finns kvar med sina axlar och remmar. Med hjälp av dem överfördes kraften från ångmaskinen – och senare elmotorn – till varje enskild maskin. Elektrifiering av produktionen skedde ca 1914, då ångmaskinen byttes ut mot en elmotor. Viss modernisering blev det på 40-talet då lokalerna målades om och vattentoaletter installerades. Lysrör monterades i slutet av 40-talet men sedan upphörde moderniseringen, sannolikt för att produktionen och därmed lönsamheten gradvis minskade. Produktionen upphörde i november 1977. Personalen stängde av maskinerna och gick hem, och precis så som fabriken såg ut då, ser den ut idag. Fabriken är numera ett arbetslivsmuseum som drivs av Föreningen Göteborgs Remfabrik. Produktionen bestod huvudsakligen av transmissionsband, transportband och brandslangar. Maskinerna som kördes hade en mycket hög ljudnivå och i övrigt fanns en hel del, som inte går att jämföra med dagens arbetsskydd. Förutom de ursprungliga maskinerna fanns det också knypplingsmaskiner från en annan nedlagd fabrik. Dessa maskiner var mycket sinnrikt konstruerade, där trådrullar åkte runt och fram och tillbaka så att önskade knypplingsmönster erhölls. I dessa maskiner gjordes också tränsar till forna uniformer.
Efter detta intressanta besök åkte vi till Ärans restaurang på Lindholmen där en god lunch avnjöts.
Nästa punkt på dagens program var att besöka Aeroseum. Detta museum ligger vid den gamla flygflottiljen i Säve. Museet är ett världsunikt besöksmål och var tidigare en topphemlig militär berganläggning som byggdes för att klara kärnvapenanfall. Bergrummet var färdigställt 1955 mitt under kalla kriget mellan öst och väst. Den 22 000 kvadratmeter stora underjordiska berghangaren kunde hysa och skydda flygvapnets jaktplan mot anfall. Här fanns verkstäder, ammunitionsförråd och bränsledepåer, så flygplanen gjordes helt stridsklara och i beredskap med piloterna sittande i planen vid ”skarpt” läge. Anläggningarna tillhör vårt nationella kulturarv och därför pågår en kulturminnesmärkning av området. Här fick vi göra en resa genom flygets historia och utveckling. Vi fick en initierad och intressant guidning av alla flygvapnets flygplan med tyngdpunkt på de efter andra världskriget. Förutom de svenska militära flygplanen såg vi också andra flygande farkoster, såväl civila som militära, nationella och internationella flygplan och helikoptrar. Vi fick även se utvecklingen av katapultstolar, som var nödvändiga för att kunna hoppa från ett flygplan med propeller sittande bakom flygkroppen t.ex. J21:an. Där fanns också ett antal olika utställningar. En av dessa, om Östtysklands Stasi, var mycket intressant och alla letade bl.a. efter var man hade gömt spionkamerorna. Mycket skrämmande att det pågick fram till 1990 när Berlinmuren föll och att det då fanns så många agenter i Sverige. Efter guidningen var det fritt fram att beskåda hur gamla flygmaskiner och helikoptrar restaureras och att gå runt och provsitta cockpit i Draken, Viggen och helikoptrar, samt att titta på de utställningar som lockade mest. De var också ett antal som provade på att flyga i simulator, med skiftande resultat eftersom det inte var så lätt.
När museet stängde för dagen steg vi på bussen för hemfärd till Trollhättan, efter en dag full av intryck, och var hemma strax före halv åtta på kvällen.
- Uno Dahl
- OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !
- Foto Uno Dahl och Göran Jönsson