2013-05-23 Malmslätts Flygvapenmuseum
Resan med full buss (49 pers) påbörjades i lätt regn och +8 grader dvs väder för besök på museum. Efter gott busskaffe vid Risbo rastplats söder om Mullsjö kom vi fram till Flygvapenmuseet i Malmslätt utanför Linköping lagom för lunch. Stieg Ingvarsson, numera ordförande i Svensk Flyghistorisk Förening, mötte upp för att träffa många gamla arbetskamrater från sin Saab/GM-tid både i Nyköping, Trollhättan och Detroit. Stieg berättade också om Sveriges Flygspaningsmuseum i Nyköping och topphemliga Femöresfortet i Oxelösund, som är uppslag till en framtida resa med Saab-Veteranerna.
Efter en god lunch i museets hörsal ”The Saab Wing”, där vi serverades lokalproducerade Wallenbergare, väntade två rutinerade seniora guider på oss så vårt sällskap delades upp i två grupper. Vår flygexpert Göran Theander hade då redan bokat in sig i JAS Gripens flygsimulator, som senare resulterade i ett nytt, snyggt diplom.
Vi insåg tidigt att Flygvapenmuseet är otroligt omfattande och förnämligt iordningsställt med hela Sveriges/Saabs militära flyghistoria med flera plan, som tillverkats i Trollhättan med början 1937 ex Saab B17 och J21 A/R (A= Saabs första katapultstol, R= Saabs första reamotor). 1959 tog biltillverkningen över all tillgänglig kapacitet i Trollhättan sedan lanseringen av nya Saab 95/96 blev en framgång och i stället blev Linköping huvudkontor för framtagning och tillverkning av nya flygplan. REA-verkstaden i Thn fanns dock kvar under många år till för tillverkning av delar till flyget.
1957 tog Flygförvaltningen en inriktning mot förarlösa plan i framtiden dvs Saab 35 Draken kunde blivit det sista militära planet med pilot men verkligheten visade på att den engelska framtidsstudien s k ”vitbok” var för tidigt ute med sin slutsats. Några andra intressanta plan och flera helikoptrar finns också i museets digra samling på 49 plan. Östblocket hade under det kalla krigets dagar betydligt flera stridsvagnar än Väst, som dock kompenserade detta med ett stort antal mindre attackhelikoptrar med beväpning för att slå ut stridsvagnar!
DC-3:an från Svenska Flygvapnet på topphemligt spaningsuppdrag, som sköts ner 2 tim efter start den 12:e juni 1952 mellan Gotland och Lettland över internationellt vatten, bärgades 2001. Delarna till hela flygplanet inkl personliga tillhörigheter finns nu utlagda i källaren under museet. Spionen Stig Wennerström informerade ryssarna om DC-3:ans förehavande och att hemliga uppgifter även delgavs NATO dvs Sverige var inte neutralt som sades officiellt och detta faktum upprörde ryssarna. En 35 min lång film med händelsen, bärgningen och intervjuer med bl a några av fruarna till besättningen på 8 man var mycket intressant att se. Att ingen fick reda på vad som verkligen hänt måste varit svårt för de berörda. Uppseendeväckande är också att Catalinan, som 1952 gick upp för att söka efter den försvunna DC-3:an även den blev nerskjuten av ett ryskt stridsplan men besättningen kunde räddas. Med hjälp av detta kan vi nu bättre förstå händelsen med DC-3:an och att det var en personlig tragedi och en allvarlig incident i Sveriges historia. En fin utställning som inte lämnade någon oberörd.
Det ”kalla krigets dagar” efter 2:a världskriget var intressant att följa bl a via inbyggda montrar med möblerade lägenheter och TV program från resp 10-årsperiod från 50- till och med 80-talet.
Busschauffören Ingemar Enström körde mycket behagligt så han var väl värd en av vinsterna i ett litet lotteri på vägen tillbaka. Efter fikastoppet på Shell i Mullsjö skedde dragningen och den andre vinnaren blev f d chassiutprovaren Nisse Sällström.
- Göran Kähler
- 2013-06-16
- OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !