2014-05-20/21 Bussresa till Nyköping
Besök på F11 Flygspaningsmuseum, Saab Parts/Orio AB, Femörefortet och Gamla Linköping
Dag 1
Resan startade med 28 personer i Enströms fina, tyska Setra-buss i lite lätt regn. Vid pausen med busskaffe vid Borasjön före Laxå var vädret bättre. Frågesporten om olika länder vanns av Arne Höglund med ett andra pris till Gun Andersson. Vid lunchtid var vi framme vid Stockholm Skavsta Flygfält (stor Ryan Air bas) där en god biffgryta intogs på nya, moderna Connect Hotel, som är värt ett besök.
Stieg Ingvarsson berättade mycket intressant om flygfältets överraskande många, olika verksamheter under promenaden till F11 Flygspaningsmuseum. Det består av tre olika delar/lokaler så vi slussades mellan dessa med en guide per del inkl Stieg. En fjärde guide, en f d flygflottiljchef, fanns i lokalen med flygplanen. Eftersom han flugit alla typer av svenska stridsflygplan så fick vi ta del av intressata erfarenheter. Nästan all modern flygspaningsteknik och taktik utvecklades på F11 i Nyköping under ca 40 års tid, som finns dokumenterat i detta unika museum! Flygspaning består av olika delar som fotografering (handkameror till fasta med upptill 1,5 m brännvidd), radarspaning och fototolkning, bl a i den mobila enhet/Photoseum, som vi blev guidade i. Intressant allmän info var att ett militärt flygplan redan efter ett par år i drift i princip bara har kvar det man ser utvändigt från när Saab nytillverkade planet. Resten är utbytt efter ett digert serviceschema dvs som guiden sa planen är ”flygande reservdelslager”. Motorns främre turbinskovlar kontrolleras för fysiska skador efter ex en fågelkollision genom att en mekaniker kryper in i luftintaget efter varje flygpass!
Efter en eftermiddag späckad med information fortsatte resan några km i strålande sol in till Nyköping och incheckning på Clarion Collection Hotel mittemot Nyköpingshus. Hotellet kallas ”Kompaniet” i dagligt tal eftersom man tidigare byggde NK-möbler på denna plats. ANA startade som ett dotterbolag till NK 1937! De som nu önskade träffades i lobbyn där Saabs tidigare välkända informatörer Torsten Åman (även kartläsare till Erik Carlsson) och Olle Wallen tog oss med ca 200m till NK-villan. Förre Saab-tecknaren Rony Lutz ställer här ut sin konst , som lördagen före hade vernissage. Speciellt Ronys gamla bilklassiker i genomskärning är otroligt fina. Ett pressklipp visar ostindiefararen ”Göteborg” i Gouache överlämnas av kungen vid en ceremoni ombord på ”Göteborg”! På kvällen serverade vårt hotel en god middagsbuffe.
Dag 2
Efter en riklig frukostbuffe steg vi upp i bussen igen för en kortare transport till Saab Parts/numera Orio AB i Arnö. Lars Fernqvist hälsade oss välkomna vid bussen innan vi gick in och fick en intressant info av avgående VD:n Lennart Ståhl (går nu i pension efter 28 år med Saab). Han berättade om ANA/Saabs historia i Nyköping från starten 1937 till dagens förändrade verksamhet med 300 anställda + 45 i 10 utländska dotterbolag där Saab har många bilar rullande. Intressant för vissa av oss är att ANA även sålde 5.500 Jawa/CZ motorcyklar mellan 1946-1955 och CZ-motorer till Monark i samband med deras Skoda import. Många bilmärken har passerat revy inkl Lagonda och Aston Martin! Visste ni att Fergusson-traktorn ”Grålle” och Standard Vanguard delade motor?
Vi blev därefter även här indelade i tre grupper med början vid inkommande gods, som i kragpallar transporterades på små slingstyrda vagnar till höglagret. Guiden ställde sig framför en vagn i rörelse varvid den lugnt bromsade in och nödstoppade till sist ca 1 m ifrån. De snabba automatiskt styrda högstaplarna på lagren är imponerande när de hämtar ut varje beställd reservdel per artikelnummer. När personalen packar delarna väljs optimal storlek på låda baserat på utrymmeskod per reservdel. Om del beställs före 12.00 kan den redan samma kväll ligga i verkstaden om speditören har tillgång till nyckelkort dvs dagen efter kan montören börja fixa bilen direkt på morgonen! Orio har numera även ett lager av servicedelar till Volvo, VW/Audi m fl för leverans till oberoende verkstäder typ Mechanum i bl a Partille (startat av Saab-direktörerna Peter Augustsson, Lars Olsson & Mikael Eliasson) . Besöket avslutades med en trevlig fikastund med guiderna och Lennart Ståhl.
Nästa stopp var Femörefortet (i militärt bruk 1963-1998 ) i Oxelösund, ett topphemligt (spionen Stig Berglind tjänstgjorde här en tid!) kustartelleribatteri från kalla krigets dagar. Tre kanoner kunde skjuta på sjö-/landmål i en radie på 13 km. Vi kunde själva se en person i periskåpet på detta långa avstånd. Vi togs med i en del av de totalt 450 m långa tunnelgångarna med en temperatur på ca 16 grader, som binder samman fortets olika delar inkl sovsalar (max 70 personer), sanitetsutrymmen och kök för att kunna överleva instängda i 30 dagar i skarpt läge. I matsalen åt vi en god militärlunch. Skyddet av minst 8m berg/betong skulle tåla en närträff av ett kärnvapen av en Hiroshimabombs storlek. I dagens penningvärde skulle fortet kosta ca 1 miljard kr att bygga och vi hade ett 40-tal igång i hela landet när vi hade behov av ett försvar att tala om! 1800 nästan 1 m långa granater har avfyrats under övningar från de tre kanonerna på detta fort. Numera är fortet bara ett museum över det kalla krigets kustförsvar. Guiderna berättade om en del häpnadsväckande saker från gamla tider bl a så fanns det vapen/ammunitionsförråd i Baltländerna, som hade större sprängkraft än allt som användes under hela 2:a världskriget! En del av detta var på väg att förflyttas under Kuba-krisen, som dock Kennedy kunde avvärja genom att dra tillbaka alla USAs baser från Turkiet.
Efter lunchen med ärtsoppa, pannkakor mm nere i bergrummet så startade vi vår hemresa med Linköping som första anhalt. Det blev ett varmt besök i gamla Linköping där trähusbebyggelse från 1900-talets början flyttats från stadskärnan till ett levande friluftsmuseum. Här finns tidstypiska butiker inkl post/bank, skickliga hantverkare, museer, naturreservatet Vallaskogen & Valla Gård och cafeer/restauranger. Eftersom det var högsommar och ca +25 grader så blev en glass/dricka på Ragnar Dahlbergs Cafee & Grand glacepaviljong en uppskattad aktivitet.
Efter lite kvällsmat på St1 i Mullsjö drog vi lotteriet där Bertil Andersson vann vinflaskan och Ragnar Zederfeldt chokladlådan. Vi nådde fram till Saabs Bilmuseum vid 20-tiden och vi hann knappt ur bussen förrän det började regna! Alla verkade nöjda efter en intressant och lugn resa i bra väder, med god mat och med kunniga guider, som lärt oss ett och annat som vi inte kände till tidigare.
- Göran Kähler
OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !
Foto: Unto Piirainen och Göran Kähler