2014-08-28 Båtsresa i Göteborgs södra skärgård, Eskils kanal
Torsdagen den 28 augusti var det dags för Saabveteranernas årliga båtresa, även i år rönte resan mycket stort intresse, och var fullbokad redan nästan fyra månader i förväg.
Ett glatt och förväntansfullt gäng gick tidigt på morgonen upp på bussen vid Saab museet.
Under bussfärden till Göteborg gavs information om Eskils kanals tillblivelse och om Oscar den II:s fort som skulle besökas efter lunchen. Bussen skulle ta oss till Marieholm i Göteborg och vid Maritiman bordade vi det gamla fartyget M/S Ellen af Bohuslän för en tur igenom Göteborgs hamn och i den södra skärgården.
M/S Ellen byggdes 1885 på Varv Motala Mekaniska Werkstad och var från början en ångmaskindriven bogserbåt men som senare förlängts och byggts om till passagerarfartyg med en modernare dieselmotor. Man har även försett båten med en bogpropeller vilket var nödvändigt för att kunna gå igenom Eskils kanal.
Väl ombord bjöds vi på efterlängtat kaffe med smörgås.
Vädret var med oss i år också, sol och mycket lätta vindar och inga vågor. I det vackra vädret valde en del att dricka kaffet uppe på soldäck.
Skepparen var också en väl påläst guide som berättade om hamnen och vad vi passerade under färden. Med på båten var också en man med dragspel, som spelade och sjöng både visor och fick igång lite allsång, dessutom berättade han historier.
Vid gjorde ett stopp vid Brännö, där vi gick iland. Spelemannen tog då spontant med sig dragspelet och fick oss att ta en dans på Brännöbrygga.
Sjöresan avslutades med att vi gick igenom Eskils kanal, en mycket smal och krokigt grävd kanal, den var så besvärlig att skepparen meddelade att han skulle vara tyst och enbart koncentrera sig på att styra båten.
Lunchen avnjöts på Ljungman Janssons restaurang i Önnered. Där var det tre rätter att välja mellan och inkluderade sallad, bröd och dryck samt avslutades med kaffe och kaka.
Efter lunchen bordade vi åter bussen för en färd till Oscar II:s fort inne på ”KA4”.
Vi blev lotsade från kasernvakten till södra delen av området där vi blev mottagna av två guider och utelåsta från KA4’s område.
De båda guiderna var både kunniga och roliga.
Fortet började byggas 1903 och stod klart 1907. Det var 25 stenhuggare som på bara fyra år lyckades göra dessa stora ursprängningar i berget. Inne i berget är det ursprängt med flera våningar, där det var kök, logement och mässar för både befäl och manskap, dessutom eldledningscentral, stabsrum, telefonrum, förråd, ammunitionsförråd, vattenmagasin, pannrum med luftburen värmefördelning inne i berget. Mellan alla dessa utrymmen var det gångar och trappor byggda.
När fortet blev operativt 1907 fanns det två 24 cm kanoner M/04 i självsänkningslavettage, två 15 cm kanoner i pansartorn, fyra 57 mm kanoner i tornlavettage samt fyra 57 mm kanoner i kasematt (Götiska batteriet).
Från taket högst uppe på fortet var det en fantastisk utsikt, med fri horisont, från Onsala landet i söder och ända upp mot Marstrand i norr.
Efter besöket i fortet bjöds vi på kaffe och bulle innan vi blev lotsade tillbaka till kasernvakten och återresan kunde påbörjas.
Vid 18-tiden var vi tillbaka vid Museet och Trollhättan efter en upplevelserik resa.
- Uno Dahl
- OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !