2014-09-25 Flygplatsbesök

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett tjugotal Saabveteraner gjorde under torsdagseftermiddagen den 25 september 2014 ett studiebesök på Trollhättan-Vänersborgs Flygplats.

Med förväntning att få se bakom kulisserna på flygplatsen steg vi in i avgångshallen och blev där mottagna Elin. Hon delade in oss i två grupper där den ena gruppen fick gå upp i kontrolltornet och den andra fick se säkerhetskontrollen varefter grupperna bytte plats och som sista punkt i programmet fick båda grupperna gemensamt se maskinhallarna.

Uppe i kontrolltornet arbetar hela tiden två personer som kontrollerar luftrummet runt Trollhättan. Flygplatsen är öppen från halv sex på morgonen till halv tio på kvällen. Mindre flygplan kan få landa även vid stängd flygplats och de kan då tända banljusen genom att hålla radiosändningsknappen intryckt en viss tid. Från kontrolltornet gör man hela tiden meterologiska avläsningar som skickas till SMHI varannan timma. Förutom radarutrustning har man också ett flygdatasystem där man på en skärm kan läsa av alla flygplan som är luften över hela Sverige.

I säkerhetskontrollen är man också alltid två personer, varav en alltid är kvinna. Det senare beroende på att en man aldrig får visitera en kvinna, däremot får en kvinna visitera män. Larmbågen som känner av metall, och som alla måste passera, ger också slumpmässigt en signal även om metall inte indikeras. Detta för att få göra ett antal visitationer som kan ge att man hittar annat än metallföremål. Vi visades också röntgenskärmen där allt handbagage som röntgats tolkas av personalen. På skärmen indikeras olika material av olika färger, bl.a. blått till svart för metall, vätskor orange och textilier ljugrönt. Man har också nyligen fått en utrustning för att analysera vätskor, så att barnfamiljer skall kunna få ta med sig barnmat i flaskor.

Vi fick se två maskinhallar, i den ena hallen hittade vi två stycken Saab 900 ”Friction tester” som används för att mäta friktionskoefficienten på landningsbanan för beslut om halkbekämpning.
Här fanns också flera stora snöslungor för att röja när det kommit lite större snömängder. När det är tunna snölager används stora sopmaskiner och som även används till att sopa bort sand från banorna.
Den andra hallen rymmer en reparations- och serviceverkstad, där reparation av en stor sopmaskin pågick. I denna hall fanns också flygplatsens räddningsfordon. Om brand skulle uppstå så kan man välja att släcka med enbart vatten eller blanda in skum. Här inne står dessutom en lastbil för avisning av flygplanen vid vinterväder. Avisningsvätskan är en glykolblandning.
Utanför hallarna stod en stor tankbil fylld med flygbränsle. Tankning av flygplanen sker direkt från tankbilen som kör fram till aktuellt plan.

Besöket avslutades efter en kort promenad över plattan till ankomsthallen, där vi tackade våra guider för besöket genom en kraftig applåd och överräckte några muggar från Saabveteranerna.

Uno Dahl

OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Foto Uno Dahl och Torbjörn Trollby