2014-11-11 Saab Formula Junior

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fakta: Formel Junior eller FJ var en racingklass som kördes i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet, avsedd som instegsklass för unga talanger. Reglerna var att motorn fick vara max 1100cc och bilen skulle vara gjord av mest standarddelar och väga mellan 360 och 400 kg. Efterhand skenade kostnaderna och när Formel 2 och Formel 3 återinfördes försvann Formel Junior 1964.

Nils-Gunnar började med att berätta om Rolf Mellde som tidigt insåg att tävlingsverksamhet var ett bra sätt att prova, utveckla och förbättra Saabbilen. Av 20 tillverkade prototyper användes 2 som tävlingsbilar! Han gillade framhjulsdrift och 2-taktsmotorer.

Rolf Mellde var övertygad om framhjulsdriftens fördelar och ville visa att den även skulle kunna användas i en renodlad formelbil. Så kom idén upp att tillverka två vagnar för den nyfödda Formel Junior-klassen. Den ritades av Gunnar Sjögren 1960 och bestod av en enkel självbärande mittdel av enkelkrökta aluminiumplåtar på vilken man fäste motorn fram och tanken bak, vilket innebar att karossen blev självbärande och faktiskt den första självbärande konstruktionen gjord av en bilfabrik. Övriga märken gjorde stålrörsramar.

FJ´n byggdes på experimentverkstaden KMX. 3,6 m lång, men en vikt 380 kg och tank på 45 liter. Ett ambitiöst utvecklingsprogram ställdes upp vilket innebar åtskilliga förarbedömningar och en stegvis utvecklad motor. Motorn kunde borras upp, från en cylinderdiameter av 70mm till 74 mm, vilket gav en total slagvolym av 940 cc. Motorn utrustades med en dubbelförgasare till att börja med, dock gjordes senare en trippelförgasare av en kombinerad en och en halv dubbelförgasare för separata insugningsportar i blocket.

På den tiden var det brist på riktiga racingdäck så utprovningen gjordes i de flesta fallen med Dunlop SP-däck som vanligtvis användes på rallybilar. I de större tävlingarna användes senare enbart Dunlop Racing. Motorutvecklingen fortskred tidvis så att motoreffekten steg från ca 85 hk till närmare 100 hk mot slutet av säsongen 1961.

Första körprovet gjordes på Såtenäs flygfält den 11 oktober 1960, och den 14 oktober hade man en testdag på Gälleråsen i Karlskrona där man jämförde Saaben med en bakhjulsdriven Lotus. Lotusen gjorde 191 km/h och Saaben 172 rakt fram. Samma månad visades den i TV för den svenska publiken och blev direkt en succé.

Tävlingsframgångarna varierade men på det hela taget var det en succé ända tills Ford och Brabham fick starkare motorer. 1962 beslöt Saabledningen att inrikta verksamheten mot ett utökat deltagande i internationella rallyn som kanske betydde mer som PR för försäljningsorganisationen. Efter ett framgångsrikt år (1961) med formelbilarna lades FJ-verksamheten ner.

Förare i FJ-bilarna var Eric Carlsson, Carl-Magnus Skoog och Gösta Karlsson. Bäst lyckades Carl-Magnus som tillsammans med Gösta Karlsson avslutade säsongen med en dubbelseger på Skarpnäckbanan.

Efter en bensträckare så fortsatte Ulf, som representant för Svenska Saabklubben och avslutade Med en fullständig lista över Saab-förarnas framgångar och händelser vid de olika tävlingarna. Under utprovningstiden uppmärksammades provkörningarna av lokalpressen och Saab-satsningen fick därigenom ytterligare spridning som hjälpte till att föra fram Saab-produkten.

Båda föredragarna avtackades med applåder för den faktaredovisning som föredraget innebar och som aldrig tidigare har visats på detta sätt.


Noterat av Göran Jönsson och
förbättrat av Nils-Gunnar Svensson


FJ-35.jpg FJ-50.jpg
Från Rony Lutz arkiv: Rolf Mellde i FJ'n, den första paradbilden. Från Rony Lutz arkiv: Skogh i ledning på Roskilde ring.