2015-06-01 Vandring med Saabveteranerna på Bredfjället i Ljungskile

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vandring med Saabveteranerna på bredfjället i Ljungskile måndagen den 1 juni 2015.

Avresa vid kl 9 från Saabmuseet samåkte vi i egna bilar under ledning av Sixten Söderström. Färden gick till Utby och mot Nötbron och sen över Vargfjället till Norra Fjället där vi träffade guiden Torkel Torkelsson. Han visade på en karta över området hur vi skulle vandra. Vi åkte en bit åt norr där vi parkerade bilarna och sen började vandringen i lätt regn på fuktiga stigar under ledning av Sixten Söderström och Torkel.

Efter ca 1 km kom vi fram till gården Nya Försöket vid Stora Holmevattnet där Torkel berättade om livet där, om hur man planterat in fisk i några av sjöarna och hur gården restaurerats. Klockan blev 11 och då var det dags för kaffe och solsken. Från Nya försöket gick vi på fuktiga stigar kantade av blåbärsris förbi gamla torp. En del övergivna och några bara sommarboende.

Det första vi kom till var Holmen vid Lilla Holmevattnet, där husen var bevarade och delvis användes. Nästa var Björnmyren där bara del av källaren fanns kvar. Detta ställe hade en sorglig historia. De som bodde här hade en skuld som de inte kunde betala och de fick lämna torpet.

Så kom vi till Örebacken vid Örevattnet. Även här var det bara källaren som var kvar, fast den var i brukbart skick. En vacker öppen yta med klippt gräs som underhålls av ett barnbarn tillsammans med en kusin, som efter förfrågan hos myndigheter och div. föreningar, själva tagit initiativet att göra sin farfars och farmors ställe på Bredfjället synligt och en oas för andra. De har även hittat Johans vattenkälla med det för fjället ovanligt klara och goda vattnet. Johan och Ida Sörqvist flyttade 1953, varefter huset togs med, möjligen till Sjuntorp. Ladugården lär ha hamnat på Orust. Torkel såg lasset med timret åka iväg med häst och släde. Här tog vi en andra fika. På återvägen gick vi på östra sidan av Stora Holmevattnet och kom ut på stora vägen en bit öster om bilarna.

Väl där hade vi vandrat ca 7,5 km och varit ute i nästan 4 timmar. Efter lite mer information om livet på Bredfjället tackade vi Torkel och Sixten och avslutade denna något fuktiga vandring.

(Ljungskile Friluftsklubb, LFK, har gjort en fin historia mm om Bredfjället som du kan läsa på http://www.ljungskilefk.se/norra_fjallet.htm

Noterat av Göran Jönsson

Du kan klicka på bilderna för att förstora dom!


Foto: Göran Jönsson