2015-10-28 Föredrag av Bengt Jacobsson om frågan "Varför världskrig"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Föredrag av Bengt Jacobsson om frågan ”Varför världskrig?”.

Vår ordförande Ove hälsade medlemmarna välkomna till Saabmuseet den 28 oktober 2015 och berättade om kommande möten och presenterade dagens föredragshållare, Bengt Jacobsson.

Bengt Jacobsson började med att berätta lite om sig själv. Bl. a att han varit lärare och jobbat på Måg, speciellt historia. På fritiden har han pysslat med underhållning, typ revyer. Påstod sig vara lite nervös men gladdes åt den värmande applåden.

Temat för föredraget var frågan ”Varför världskrig?”.

Att svara ”därför att” var inte lätt!

Några definitioner på krig har man kommit överens om. Krigsbegreppet kan sammanfattas som en organiserad våldsam konflikt mellan länder. 3 intensitetsnivåer finns, mindre konflikt då mindre än 25 personer dör, större konflikt då mer än 25 men mindre än 1000 dör och krig då mer än 1000 dör. Allt per år.

Rousseau sade en gång att ”En människa kan leva i fred med sig själv men två kan bli ovänner”.

Med tanke på detta är det inte långt till att flera blir ovänner och orsaken till ovänskap och i värsta fall krig kan bero på bl a följande orsaker:

- religiös konflikt

- samhällssystem

- ideologiska system

- ekonomiska

- maktbegär

- skaffa yttre fiende för att ena eget land mm.

Tills idag från Trojanska kriget 1200 f Kr har det förekommit ca 1200 krig.

Att man lär av historien är Bengt tveksam till. Det går någon generation och sen börjar det om igen.

Typ nazismen, fascismen, balkankrigen, oro i öst typ Kalla kriget. Koncentrationsläger har avskaffats men dykt upp igen. Murar har rivits, typ Berlinmuren 1989, men nu finns ca 13 nya. Bengt nämnde 4 ”skurkar” som ställt till det i världen, Alexander den store, Napoleon, Karl XII och Hitler.

Orsaken till första världskriget är inte lika känd som till andra världskriget. Hitler ville hämnas på förlusten i första och även utöka Tysklands rike.

Efter en lång tids lugn efter Kalla kriget har det börjat bli oro igen i vår del av världen. Förhoppningsvis kan förbättrad kommunikation och informationsspridning göra att det åter blir lugnt.

Noterat av Göran Jönsson, sekr.

20151028-1.jpg

Bengt Jacobsson

20151028-2.jpg

Ove Gregart tackade Bengt med en blomma