2017-11-16 “Från skåning till Trollebo” av Gunilla Svensson

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsdagen den 16 november var det ett stort antal Saabveteraner som hade samlats på bilmuseet för att lyssna på Bengt Jacobssons kåseri: Från Skåning till Trollebo.

I den första delen av kåseriet fick vi följa Bengt under hans uppväxtår i Kristianstad. Han berättade bl.a. kärleksfullt om sin pappa som brukade tilltala Bengt med ordet ” pågajävel”, som alltid sades med värme och kärlek. Även om Bengt gärna trixade med fotbollen så blev det teatern som vann till slut. Kanske fanns det redan från början en teatergen eftersom Bengt farmor var den första svenska stumfilmstjärnan. Hon hett Ellen Ströbäck och spelade bl.a. Anna i Värmlänningarna.

Efter fikapaus var det dags att lyssna till Bengts teatertid i Trollhättan och nu var det många åhörare som nickade igenkännande.

Bengt började med skolshower och sedan blev det Kammarteatern som gällde. Det som började i liten skala på Sylteskolan utvecklades snabbt till revyer i större skala.

Efter att revyoraklet Uno ”Myggan” Ericsson fått upp ögonen för teatergänget så blev det full fart på uppdragen. Södra Teatern i Stockholm, TV inspelningar, Göteborg och en alldeles egen teaterlokal: Sagateatern.

Bengt berättade med entusiasm och stor inlevelse och fängslade publiken som tackade honom med varma applåder. Dessutom fick han Turbomuggar och blomma som överlämnades av programkommitténs ordförande Uno Dahl.


           Gunilla Svensson