2018-10-11 Höstmöte med Saabveteranerna

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den 11 oktober hade Saab-veteranerna, ca 85 st, sedvanligt Höstmöte kl. 15 i Folkets Hus.

Mötet inleddes med att Veteranorkestern, med Mats-Göran, Nisse, Sven-Olof och Sven-Erik, som spelade. Uno Dahl läste upp resten av höstens program.

Därefter började eftermiddagens underhållning med Ingvor Ljung, som är Mats Ljungs änka, och trubaduren Thomas Landahl. Ingvor berättade lite om livet före och efter Mats bortgång. Mellan berättelserna spelade Thomas gitarr och sjöng, ibland på dialekt.

Ingvor började med att när Mats dog var huset fullt av minnen och material och vad göra av allt detta. Tanken på att göra en bok väcktes och sönerna Magnus och Andreas var intresserade av att vara med vilket resulterade i en bok som presenterades på Bokmässan 2010. Någon observerade att Mats hade skägg på bilden på boken och förundrades över att så inte var när han uppträdde.

Thomas spelade ”Den siste klepparn” som handlade om en bonde som hade med sax och tidning till kunden. Tidningen skulle kunden läsa i när han klipptes.

Ingvor träffade Mats första gången 1969 på dans på Karlsholme i Mariestad. Ingvor kände till Mats, som var lite blyg, genom sin handbollskompis som var syster till Mats.

Programmet fortsatte med visan ”Åker du själver hem” som handlar om livets svårigheter.

Mats var idrottsintresserad, sparkade bl. a. fotboll, och var intresserad av att prata med folk och hade bra minne.

Visan ”En får va gla”, handlar om en ledbruten gumma som alltid sa: En får va gla att det är som det är, när det inte är som det ska.

Åren rullade på och 1985 blev Mats tillfrågad av revygänget Lökens vänner i Lidköping om han ville vara med och spela revy. Det ville han och premiären var den 28 februari 1986. Hans intresse väcktes för revyer och efter tre revyer i annans regi ville Mats sätta upp en egen revy. Detta engagerade hela familjen och han sade till Ingvor att han skulle skriva och stå på scenen så då fick hon sköta resten! Fina år följde. Man spelade på Katedralskolans B-scen. Tanken föddes på att göra en teater i Skara och bröderna Roser på Stadshotellet i Skara vågade satsa. Den nya teatern, Rosers Salonger, stod klar i december 1993.

1993 blev ett jobbigt år men resulterade i första den revyn, ”Airbag”, som började i december.

Sång, ”Färdtjänsten”, som drev med en resa med färdtjänsten med trångt i bilen och lång tid innan man äntligen kom till målet.

Mats kände att det var dags för någon sommaraktivitet och det gjordes en studieresa till Linköping och Tjaddens sommarfars ”Hålligång i kartången”. Resultatet blev att sommarfars spelades i flera år på bakgården vid Skaras äldsta hus, Båtsmanshuset, där det var plats för 350 personer. En kväll regnade det och en dam satte sig i trädgårdsmöblerna, som ingick i scenografin, på scenen.

Sång ”Kaffehalvevär”, som handlade om dåligt väder som kunde överkommas med besök hos granne för att dricka kaffehalv.

Mats var i början engagerad i Centerpartiet, men tappade intresset då Centern ändrade på sitt program.

Sång om en Fergussontraktor som handlade om bonden som missade att smörja smörjnipplarna på traktorn och skyllde på att hästen inte hade sådana.

Mats spelade ofta gitarr för Ingvor på kvällen. Det var ju trevligt men hon ville helst inte höra det på natten. Ca 400 låtar skrev han.

Sång ”Mellan hägg och syren” om fina idylliska kvällar.

Åren rullade på men en dag på 90-talet kände sig Mats dålig och blev sämre och sämre. Trots allt såg han motgångarna som en väg mot tillfriskning. Han blev inte friskare och dog tyvärr 28:e juli 2001.

Underhållningen avslutades med ”Den siste mansgrisen” och ”Mett i väla”.

Båda avtackades av Elisabeth och Uno med Saabmuggar.

Mötet avslutades med sen lunch, som bestod av hjortgryta kokt potatis lingon och sallad. Därefter kaffe och chokladkaka och som final lotteridragning.
             Noterat av Göran Jönsson