2018-11-01 Besök på Varners klädlager

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vi möttes i foajen av ett stort budskap ”Welcome to Varnersborg”, som är fyndigt och passande! Distributionschefen Andreas Johansson tog emot oss ca 35 Saabveteraner till de två visningarna. Han började med en mycket intressant och detaljerad information om vad Varner Logistics står för och tankarna bakom centallagret, som ersätter tidigare 14 lager i 8 länder. Frank Varner startade företaget i Oslo 1962. Idag en av Nordeuropas största detaljister, som äger 12 varumärken inom klädbranschen och de viktigaste är Cubus, Dressmann, BikBok, wow, Carlings & Volt. Zlatans A-Z ingår också men kommer nu att avyttras trots mycket bra kläder. Efter en ”Black Friday” kan 50.000 kundordrar komma in vilket är nära max vad man kan hantera på en dag! Normalt ligger man på 10-11.000 ordrar/dag. Man levererar kläder till 1600 butiker i 8 länder, Norden samt Polen, Tyskland & Österrike. Företaget finns inte på börsen så amerikanskt företag kan inte köpa upp Varner, som ofta förekommer med börsföretag!

Varner-kulturen består av sex hörnpelare: Buisnessminded=inget emot kostnader, men det ska vara rätt kostnader Passion=man ska brinna för sitt företag och jobbet, kolla utfall mot målvärden Make it easy=förenkla jobb/processer så långt möjligt Friendship=man skall ställa upp för varandra och jobba mot företagets mål Happiness= vi skall ha kul på jobbet Responsible=alla skall ta ansvar för sin bit och följa rutiner/etik & moral och minimera spill.

Omsättningen är ca 11,5 miljarder NKR och kommer främst från Cubus och Dressmann med ca 4 miljarder vardera. För att öka lönsamheten har man gjort en omfattande omorganisation som innebär en centralisering av personalen. I stället för att säga upp X% anställda för att nå en viss lönsamhetsförbättring så arbetade man med att alla anställda skall med i resan framåt. Visst har några sagt upp sig eller gått i pension men de flesta är kvar. 90 anställda är målet i produktionen och 12 tjänstemän på kontoret i dagsläget. Men är idag runt 80 då det är svårt att få tag på rätt arbetskraft! Ingen egen jurist finns inom Varner. Kulturen är historiskt att ett handslag med ögonkontakt räcker normalt!

De största hamnarna där Varner hämtar sina containrar med kläder är Dahka (Bangladesh), Shanghai, Hong Kong, New Dehli & Istanbul. Omkring 3.500 containrar tas in per år med båt. Båtarna tar ca 35 dygn till Göteborg. Från Istanbul tar man containrar på tåg till Gent där omlastning sker till färja till Göteborg. Stormar på haven kan ge fuktinträngning och i värsta fall mögellukt inne i containern. Men det har hittills varit ett sällsynt bekymmer.

Lagret är knappt tre år (invigdes i maj 2016) och under denna tid har driftstopp bara uppstått under 3 tim! Reservelverk finns ”just in case”. Effektiva filter i tilluftventiler håller ute ev lukt från tippen i Heljestorp och om ev brand i bil skulle uppkomma på vägarna runt lagret. Det rymmer 8 milj kartonger och 2 milj hängande plagg (skaplig walking closet!) som kräver en 15 km lång stång! Höglagret är 30m högt och betjänas av 7 st Swiss Log helautomatiska 30m höga ”stapellyftare”. Väldigt imponerande att se i aktion liksom 22 st likadana men hälften så höga i låglagret, som max rymmer 350.000 kartonger. Eftersom de alltid är obemannade kan de köras väldigt fort med kort stoppsträcka i ändlägena. Det finns utrymme i lagerbyggnaden för utökning av kapaciteten till att betjäna upptill 3000 affärer.

E-handel ökar hela tiden men från en låg nivå för Varner. Returer är ett problem men Varner ligger lågt i branschen på 8-10% mot 20-30% normalt och i Tyskland upptill 60-70%. Där är det vanligt att beställa ex tre storlekar och skicka tillbaka de som inte passar. Om returer är skadade eller ex luktar rök så skänker man varorna till Myrorna.

Inga lastbilar tillhör Varner. De anlitar PostNord, DHL och Schenker för alla vägtransporter. Intressant nog så har PostNord höga tal i sin leveransprecision.

Göran Kähler
2018-11-06