2018-11-10 Spelman på taket (Fiddler on the roof) på Säffleoperan
Spelman på taket (Fiddler on the Roof) på Säffle Operan
Lördagen den 10 november ca kl 13 stiger vi på det ankommande tåget Teaterexpressen i Trollhättan för att åka vidare till Säffle Operan för att njuta av föreställningen ”Spelman på taket”.
Vi är 31 st Saab Veteraner inklusive några vänner som för tredje året i rad tar tåget från Trollhättan till Säffle, några av oss stiger dock på i Öxnered också. Tåget är nästan fullsatt av göteborgare eftersom det utgår från Göteborg. Vi får dock en egen vagn nr 5, så det löser sig. Förväntansfulla och upprymda, som inför en skolresa installerar vi oss i vagnen. Väl ombord kommer flickor och serverar oss tilltugg såsom oliver/ost och chips mm till drycker av allehanda slag om vi inte smakar på de ev medhavda dryckerna.
Otåligt väntar vi på underhållning av de 2 musikanterna som spelar några vagnar längre bak. Äntligen dyker de upp med dragspel och gitarr och vi får sjunga allsång och kommer upp i stämning.
Klockan 15 30 stannar tåget till i Säffle och vi vandrar från perrongen till ”Medis” för att åtnjuta en måltid bestående av en hjortgryta med allehanda grönsaker. Musiken spelar upp på estraden och vi kan ta oss en svängom på dansgolvet.
Gongongen slår och vi beger oss ner i salongen som är fullsatt. Klockan 18 00 spelas prologen upp och vi applåderar Mikael Samuelsson som innehar huvudrollen Tevye och som sjunger den välkända låten ”Om jag hade pengar”
Handlingen utspelar sig i Anatevka, en liten by i Ukraina, i tsartidens Ryssland år 1905, strax innan de ryska revolutionernas tid. Historien handlar om mjölkhandlaren Tevye och hans judiska familj med hustru och fem döttrar som lever i stark judisk tradition ”Traditsye”. Men som alltid ifrågasätts traditioner och hur ”saker och ting alltid har varit” av unga människor. Tevyes tre äldsta döttrar ifrågasätter traditionen med arrangerade äktenskap. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter – förföljelser av och pogromer av judar samt politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland. Tevye förklarar att utan sina traditioner skulle de vara lika osäkra ”som en spelman på taket”.
Eftersom föreställningen varade i 3 tim och 20 min smakade det bra med kaffe och kaka i pausen.
I andra akten får vi följa Tevyes döttrar och deras kamp om frigörelse om att få bygga sina liv på verklig kärlek.
Handlingen sätter fokus på judar, flyktingströmmar och folk som inte är önskvärda och är lika aktuell idag som den var då. Ett judiskt kollektiv där traditionerna faller sönder dels genom sociala förändringar och del genom direkt fientliga krafter representerade av tsarens polismakt.
På tågresan tillbaka hem bjöds det på smörgås så vi inte behövde komma hem hungriga.
Nöjda med kvällen ville resenärerna förvissa sig om att vi skulle boka in oss redan nu på nästa års uppsättning av Chess!
Noterat av Elisabeth Torssander