2019-03-21 Besök på GKN

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vi var 41 st Saab Veteraner som hade bokat sig till GKN besöket trots att vi bara fick vara högst 20 st enligt Jens Dahlin på GKN. Det skulle vara lättare att hantera en liten grupp i verkstaden. Dock tyckte GKN att det var så roligt att det fanns ett så stort intresse att de delade in oss i 2 grupper, en grupp på fm och en grupp på em.

Eftersom GKN har militär verksamhet, så var de väldigt noga med vilka personer de skulle ta emot. Alla fick uppge personnummer, medborgarskap och skostorlek. Skostorlek pga skyddsskor som de skulle förbereda för oss och som var obligatoriskt. Dessutom fick vi låna skyddsglasögon för att vara på den säkra sidan.

Klockan 09.00 samlades vi i GKN:s utställningshall vid Huvudporten, där vi bjöds på kaffe och fika. Därefter fick vi en lång och intressant presentation av Peter Stommendal och Lars-Ola Normark från GKN Aerospace" från bröderna Wright till Super Jumbos".

GKN har 17000 st anställda i 14 länder. GKN består av GKN Aerostructures, GKN Engine Systems och GKN Special Technologies.

GKN Systems har sitt huvudkontor i Trollhättan och är ca 40 % av GKN Aerospace. Totalt sett har GKN Engine Systems ca 4000 anställda varav drygt 2000 är i Trollhättan.

GKN Engine Systems har verksamhet inom Militärt, Rymd, Civilt och MRO sidan. Den Civila delen är ca 75% av GKN Engine Systems verksamhet och de har komponenter på ca 90% av alla kommersiella flygplan. de tillverkar ett stort antal komponenter för motorn, men vad det gäller att både konstruera och tillverka så har de fokus på i huvudsak kalla och varma strukturer.

Historisk så har flygtrafiken ökat med drygt 4% per år och prognosen framöver pekar på en fortsatt tillväxt.

Avslutningvis bjöds vi på en verkstadstur och fick där se tillverkningen av strukturer för "Geared Turbo Fan"( Nya generationsmotor-arkitekturen, för lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp av avgaser).

Mycket intressant dag av duktiga medarbetare på GKN. Trots tidigare granne med Saab så visste vi inte riktigt vad som försigick på andra sidan staketet.

      Noterat av Elisabeth Torssander

GKN 1.jpg GKN 2.jpg GKN 3.jpg GKN 4.jpg GKN 5.jpg