2019-03-28 Aina Nilsson, en designers arbetsliv
Aina Nilsson, en designers arbetsliv, 2019-03-28
Aina började på Saabs designavdelning 1976 efter att ha läst industridesign. 1995 blev det flytt till Volvo lastvagnar där hon fick vara med från början med att bygga upp en designavdelning. Slutade 2015 och driver idag egen verksamhet samt är adjungerande professor vid Umeå designhögskola. Aina kommer från en riktig Saabfamilj uppväxt i baksätet på en 92:a och där pappan vid 80 års ålder köpte en ny Saab 900 Turbo för snabba omkörningar. Aina blev tidigt bilintresserad och åkte bl a rally som kartläsare. Aina var den första kvinnan i världen att bli anställd som en bildesigner när hon började på Saab i en helt manlig värd. Det skrevs därför många artiklar om Aina som pionjär.
Aina började med exteriör design på Saab. Viktigt med rätt reflexlinjer så att bilens uttryck blev rätt enligt kravspecen/varumärket. Det var på tiden innan CAD/CAM så 99/900:an var inte lika på V resp H sida. Dörrens längd kunde skilja på ca 20mm i längd. Aina gillade mest interiör design med samspelet mellan reglage, instrument, ratt, stolar och dörrklädslar med föraren i centrum så efter några år blev hon högst ansvarig för bilens interiör design medan Einar Hareide blev ansvarig för exteriören. Viktigt var att inget i instrumentpanelens överkant skulle störa förarens koncentration på vägen. Aina fick ofta vara med på bilmässor då Saab gärna ville framhålla att en kvinna kunde ha ett toppjobb även inom bilbranschen. Extra kul vara att jobba med framtiden och speciellt Saabs konceptbilar.
Saab var tidiga redan på 80-talet med en kvinnlig referensgrupp som provade nya koncept/modeller för att ge bilprojekten värdefull information då fler och fler kvinnor både körde och köpte egna bilar. Aina fick ett tungt designpris tillsammans med Einar Hareide och Björn Envall. Björn var en stor idéspruta, som Aina lärde sig mycket av.
När GM kom in i bilden 1990 blev designarbetet mycket mera internationellt då Aina fick sitta med i ett mötesforum där alla GMs designavdelningar över hela världen deltog, en mycket lärorik tid. Då blev det viktigt för Saab att profilera vårt varumärke så att Saab hamnade rätt i GMs stora varumärkesportfölj. Första bilen som lanserades efter GMs köp av 50% av Saab var nya 900 sommaren 1993. Teknikerna fick en stor roll både i reklamen och vid lanseringen i Trollhättan inför alla återförsäljare världen över. Aina var en av de ledande teknikerna som fick stor exponering. Det innebar även ”hemma hos” reportage med sonen, som först inte ville vara med för att inte bli retad i skolan. Aina sa då att om någon bråkar med dig så säg bara att jag var med för att Saab skulle överleva och trygga bl a mammas jobb. Då ställde han upp direkt! En sen ändring på nya 900:an styrt av lagkrav (radier och huvudislag) var att förse vredet till ventilationsutsläppen med en större knopp på sex ställen, som Aina tyckte såg förskräckligt ut. Men en ansedd journalist skrev att Saab tänker på allt in i minsta detalj och pekade på knopparna, som han tyckte var mycket ergonomiskt utformade!
Aina blev uppmärksammad även utanför bilbranschen då tidningen Slitz utnämnde henne till Sveriges 54 sexigaste kvinna snäppet före kronprincessan Victoria på 55:e plats! Saabs innovationsklimat minskade med GM, som gärna ville att vi skulle använda så mycket carry-over detaljer som möjligt i våra nya bilar för att hålla ner kostnaderna. Så Aina sökte sig då till Volvo lastvagnar 1995 efter 18 år på Saab. Stig-Göran poängterade att Aina var också med i teamworket runt designen av den unika, mycket uppmärksammade kopphållaren i nya 9-5, som skulle ersätta 9000 hösten 1998.
Någon riktig designavdelning fanns inte på Volvo LV på denna tiden, så det blev mycket att göra runt den trånga förarplatsen med dålig ergonomi för föraren. Aina fick direkt även försöka förstå den stora skillanden mellan USA (Mack) och Volvo. En avgörande skillnad är hur man mäter längden på en lastbil. Här ingår hela hytten medan amerikanarna mäter bakom hytten och bakåt dvs bara längden som utnyttjas för last. Så Macks hytter ser ut som en mindre, lyxig husvagn inuti. Aina blev även pionjär som kvinnlig designchef inom lastvagnar. Tekniken förfinades för att nyutvecklingen skall gå fortare. Man kan gå från virtuellt arbete i datorer till fullskaleproduktion. I stället för lermodeller kan VR-teknik användas. Tekniken kallas CAE (Computer Aided Engineering). Även 3D-printing blir allt vanligare.
Varumärkena inom Volvo LV-koncernen blev allt viktigare att särskilja mellan Volvo, Mack, Renault, UD Truck (Japan) och Eicher (Indien). Aina utnämndes till högsta designchef för alla fem varumärkena, så det blev många Design Reviews över hela världen. Efter styrelseutbildning fick Aina även sitta i Volvo Construction Equipments (VCEs) styrelse. Fokusering på förarens arbetsplats gjorde att den med åren blivit allt mera lik en personbil. Det har blivit ett konkurrensmedel då åkerierna ofta ser lastbilen som en ambassadör för deras verksamhet och förarens arbetsmiljö blir allt viktigare. Nu kommer även el för bussar och lastbilar. Innebär att man kan köra inomhus utan ljud & avgaser! Utseendet är viktigt för att kundens känsla och förtroende för produkten skall stärkas. Med sin långa erfarenhet inom design och att kundens krav är ett rörligt mål påverkar Aina även designutbildningen på Umeås Universitet. Intressant information runt miljöaspekten är att ca 80% av bränsleförbrukningen går åt för att driva själva fordonet medan resterande ca 20% går åt för att driva fordonets last!
Många frågor ställdes av åhörarna bl a runt utvecklingen av dagens bilar med allt mera pekskärmar i stället för fysiska reglage/strömbrytare. Aina höll med om att det kan störa förarens fokus på trafiken. Aina avtackades med att Saabs Veteranförening lämnade över en röd Saab Sport mugg och en flaska gott, ekologiskt vin till kraftiga applåder från ett i stort sett fullsatt auditorium.
G Kähler 2019-04-03
Foto: Aina Nilsson och Inger Hagsér