2019-09-25 Föredrag om CEVT Onsdagen den 25 september 2019

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det var ett drygt femtiotal saabveteraner som samlats på Saabs Bilmuseum för att lyssna på förre Saabaren och numera CEO för CEVT Mats Fägerhag. CEVT står för China Euro Vehicle Technology AB.

CEVT ägs av Geely Holding Group och är ett utvecklingscentrum för framtida bilar och tar fram teknologier för både Volvo Cars, Geely Auto, Lynk & Co och Terrafugia. CEVT bildades 2013, har växt snabbt, och de är redan cirka 2000 anställda. De anställda kommer från 30 olika nationaliteter. Kontor för utveckling har man i Göteborg och Trollhättan.

Det var ett mycket intressant och uppskattat föredrag, som med många frågor tog långt mer än den vanliga tiden för våra Muséemöten.

När Mats fick uppdraget att starta verksamheten, var målen att bygga upp en organisation och att få den att ta fram en bil på en tredjedel av normal utvecklingstid, och med en materialsats till en kostnad reducerad till 50% av tidigare pris. Man lyckades med tiden och fick en materialkostnad reducerad med 34%.

Mats berättade om de olika kulturerna och hur de möts och hur det är att arbeta i dessa och beskrev även en hel del av den tekniska utvecklingen som man håller på med.

Man jobbar efter devisen ”TÄNK STORT, FINN EN LÖSNING, BLI INSPIRERAD”. Det gäller hela tiden att vara bäst, ligga steget före, för att kunna få ha kvar verksamheten i Sverige.

Är man chef i Kina har man mycket höga krav på sig med hög arbetsbelastning och att varje månad uppfylla de uppställda målen. Som chef i Sverige med en kinesisk chef har man också höga krav på sig att lyckas att uppfylla målen och att för varje år öka effektiviteten.

Man har tagit fram CMA plattformen som är en arkitektur för kompakta bilar och är flexibel och kan användas till olika bilstorlekar och olika karossvarianter. Plattformen är förberedd för 3-cyl och 4-cyl bensinmotorer, dieselmotorer, för framhjulsdrift och fyrhjulsdrift, liksom för hybriddrivlinor.

De första bilarna på denna plattform är Lynk & Co 01 samt nya Volvo XC40.

På CEVT har man tagit fram en 7-växlad dubbelkopplingsväxellåda som också är förberedd för eldrift. Man jobbar med alla typer av framdrivning, bensinmotorer, dieselmotorer, hybridteknik och med rena elmotorer.

Arbete pågår också med framtidens transportsystem som är smart uppkopplade och har en stor del service involverat. I morgondagens transportsystem är det betydligt fler delade tjänster och mindre privatägda fordon, speciellt i de större städerna, där trängseln redan nu är stor.

Mats påpekade också att fordonsindustrin står inför ett stort vägval, vilket ger möjligheter och utmaningar. I Sverige är man bra på innovationer, och det måste man fortsätta med och ta fram nya uppfinningar, man är också bra på att ta fram hållbara lösningar. Det är dock viktigt att hålla ett öga på Kina för det är ofta där som nya trender startar.

Att det var ett mycket intressant föredrag förstod man av alla intresserade frågor som kom och den kraftiga applåd som följde.

Mats avtackades med en Saab Sport mugg och en flaska vin. Han tackade och sa att detta var hans första Saab Sport.

20190925-1.jpg

Intresserade åhörare

20190925-2.jpg

Mats Fägerhag

20190925-3.jpg

CMA-plattformens första bilar

20190925-4.jpg

Saab Sport-mugg

20190925-5.jpg

Tack

Reportage Uno Dahl

Foto: Uno Dahl