2019-10-01 Besök på NEVS

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Besök på NEVS 2019-10-01

44 Saab Veteraner samlades i TDCs entre´vid Turbo-matsalen när Lars Hoffmann, Director Laboratories & Workshop, hälsade oss välkomna. Vi gick först upp i attrapphallen med fortfarande många NEVS och Saab-karosser. Lars berättade att man är ca 700 anställda idag samt 70 konsulter men växer nästan dag för dag nu. NEVS 9-3 EV börjar nu tillverkas men bara i och för Kina. Fram t o m 2018 har NEVS levt på många utprovningsuppdrag i labben från externa kunder och genom finansiering från Kina. Men i Januari 2019 gick ett av världens största företag kinesiska Evergrande in som ägare till 51% av NEVS och har redan ökat sin ägarandel till 80% inom sektorn New Energy Vehicle! Företaget är störst inom bostadssektorn där man äger fastigheter för 30 millioner boende. Har ägt Kinas bästa fotbollslag Guangzhou Evergrande, som vunnit högsta ligan 7 år i rad. Företaget har stora planer och planerar att bli störst i världen av elbilar med en produktion på 5 millioner elbilar 2025 med 15 modeller på programmet. Fyra fabriker i Kina inkl NEVS 2x200.000 samt vår gamla Saab-fabrik här också för upptill 200.000 bilar. Genom delning av bilar i stället för privatägda kan bilens användning öka från 5-10% till 60% och motorns effektivitet öka med 3-4 ggr med bara eldrift.

Patrik Bergendahl, tidigare Saabare, sedan 2013 på NEVS test och validering av batterier, elmotorer mm berättade om 1,5 år på NEVS i Kina. Maten var god och nyttig så magen har inte känts så bra som i Kina. Bodde i Tijanjin med 18 millioner invånare. Arbetstiden var 8.30-17.30 med arbete på lördag/söndag vid behov. ”Alla” åkte buss till jobbet! Mycket tuffa krav på batteritester bl a att klara att sänkas ner 1,2 m i saltvatten samt att klara att sprejas med saltvatten. Detta krävde att ett lock monteras över batteriet. En lite pinsam historia var att certifieringen av bilens laddningsförmåga krävde hela 7 besök hos myndigheten. Sjukvården verkar vara mycket effektiv i Kina. Patrik berättade om tre allergiattacker samt ryggvärk/diskbråck. tre sprutor i baken fixade allergin. När det gäller ryggen så fick han med sig röntgen resp magnetkamerabilderna till läkaren direkt efter! Läkaren kollade på bilderna och sa att han kunde operera diskbrocket veckan efter! Det verkar som att ”alla” kineser vill bestiga ett berg. En topp som Patrik besteg var helt röd av alla band med en önskan på. Kineserna är generellt öppna och trevliga. Inga lessna, skrikande barn kunde ses och de tas väl omhand av mor-/farföräldrar när barnens föräldrar jobbar.

Sedan fick vi se klimatvindtunneln, motorriggarna, ljudlabbet och inrednings-/karossutprovningslabben. Klimatet kan köras från -40 till +80 grader. Geely/Volvo Cars är stor kund i tunneln. En elmotor på 150kW med 95% verkningsgrad är väldigt kompakt jämfört med en vanlig bensinmotor men man får tänka på att batteripaketet är mycket tungt och skrymmande. Ronnie Hermanssons team på 18 pers drar in runt 30 MSEK/år från externa kunder så NEVS är duktiga inom konsultområdet. Ljudlabbet var speciellt roligt för Olle Johan att återse. Han har kravsatt/skissat på hela detta labb vid nyprojektering och det är nästan oförändrat sedan Olle ledde denna verksamhet. I ett rum stod en Koenigsegg Roadster under provning. Det finns utmaningar av ljud även i en elbil. Ex AC-kompressorn följer normalt motorvarvtalet. Men på en elbil kan den starta ”när som helst” och ge ifrån sig ett irriterande ljud mot en tyst bakgrund. Detta gäller även värmepumpen för att få kupevärme vintertid, som även den drivs av en elmotor.

Det blir väldigt spännande att följa NEVS som en stor elbilstillverkare av upptill 15 modeller. Och när kommer en NEVS elbil på svensk m fl marknader utanför Kina?

G Kähler 2019-10-12

NEVS 1. Publik.jpg

Ett gäng förväntansfulla Saab-veteraner i f d Saabs centrala attrapphall

NEVS 2. 9 3.jpg

Intresset för nya NEVS 9-3 EV var stort. Produktion och försäljning bara i Kina

NEVS 3. Batterier.jpg

Elbilar har generellt alla batterier liggande i golvnivå.

Ansenlig mängd krävs för att klara kundens ev "räckviddsångest"!

NEVS 4. Motorrum.jpg

Annorlunda motorrum i elbilen NEVS 9-3EV mot vad vi är vana vid. Många kanske inte vet att

Saab 9-3 EV fick ett EU-godkännande innan konkursen. En av dessa elbilar står på Saab-museet idag!

NEVS 5. Ljudlabb.jpg

Dagen till ära hade ett foto från gamla Ljudlabb med en Saab 99 satts upp i det nya, som

kravsatts och skissats av Olle Johan, Saabveteranernas Webbmaster.