2019-10-19 Teaterexpressen till Säffleoperan och Chess

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teaterexpressen till Säffle Operan och Chess den 19 oktober 2019

Vi var totalt 26 st som steg på tåget i Trollhättan och Öxnered. Tåget som hade startat i Göteborg hade många fler vagnar än normalt. Det måste bero på att Chess var en musikal, som hade gjort stor succé! Tågvärdar tar emot oss med våra biljetter på perrongen och vi blir visade till våra platser på tåget. Väl ombord blir vi serverade snacks såsom chips och oliver. Strax startar underhållningen med musik och sång. Stämningen är hög! Framme i Säffle så välkomnas vi med en drink i foajén. Buffén stod strax serverad och det bjöds på fläskfilé med potatis och grönsaker.

Mätta och belåtna tar vi oss an föreställningen. Säffle Operans uppsättning av Chess är en storslagen musikal om strategi, passion och gränser. Musikalen av Benny Andersson, Björn Ulveus och Tim Rice gjorde stor succé vid urpremiären i London.

I föreställningen flyttar vi fokus från schackspel till spelet mellan de verkliga människorna. Vem gör det smartaste draget och hur förändras spelet när kärleken drabbar oss? Finns det en vinnare när insatsen är någon vi älskar?

Handlingen utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan de båda schackspelarna Freddie (USA) och Anatolij (Sovjetunionen). På ena sidan står Freddie, en provokativ superstjärna som frivilligt väljer att frossa i offentlighetens ljus. På andra sidan står Anatolij, en bricka i spelet om herraväldet i en värld där övervakning är ett hotfullt verktyg i kampen om makten. Hans hustru Svetlana är en kvinna som tar hand om allt men som förlorar sin make när Anatolij förälskar sig i Freddies flickvän Florence. Under några turbulenta dagar vänds deras liv upp och ner när mästerskapet är över är ingen av personerna densamma.

Chess bjuder på dramatik, kärlek och farligt spel men framför allt bjuder den på musik i världsklass.

Låtar som I mitt hjärtats land (Anthem), Jag vet vad han vill (I know him so well), Inte jag (someone elses story) Drömmar av glas (You and I) lämnar ingen oberörd.

Mellan akterna bjöds vi på kaffe och kaka.

Tillbaka till Teaterexpressen fann vi inte vårt tåg då det doldes av bl.a reguljära turer med timmer.

På tågresan tillbaka njöt vi av en landgång med ost och skinka och huvudet fullt av musik.

Reportage av Elisabeth Torssander

Teaterexpressen 1.jpg

Erik och Astri Svendsen

Teaterexpressen 2.jpg

Karin och Nils-Gunnar Svensson, Erik och Astri Svendsen,

Olle och Britt Granlund sitter i egen kupé på Teaterexpressen och synes trivas

Teaterexpressen 3.jpg

Tommy och Agneta Björkqvist dricker kaffe i pausen

Teaterexpressen 4.jpg

Uno och Britt Dahl samt Elisabeth Torssander väntar på 2:a akten av Chess

Teaterexpressen 5.jpg

Ensemblen tackar publiken för applåderna efter en lyckad föreställning av Chess

Teaterexpressen 6.jpg

Elisabeth framför entrén till Säffleoperan