2021-09-23 SAAB Motorsport från 67 hk till 567 hk
Anders Norstedt, 59 år inom motorsporten
Reportage av Uno Dahl
Torsdagen den 23 september 2021 hade Saab Museets filmsal samlat ett antal Saabveteraner som ville lyssna på Anders när han skulle berätta om sin tävlingsverksamhet med Saabbilar. Den pågående pandemin gjorde att antalet tillåtna personer var begränsat för att man skulle kunna hålla avstånd och alla dessa platser var besatta.
Alla uppskattade att man kunde träffas igen efter ett och ett halvt års uppehåll med föredrag på grund av Covid-19 pandemin.
Anders föddes 1949 i centrala Uppsala. Han började sin tävlingsbana 1965 som kartläsare till sin bror som började köra ”Rally” eller OT-tävlingar som det hette då.
Tre år senare tog Anders körkort och ville då ta steget från kartläsare till att köra själv. Första bilen var en vit Saab 96 Sport som han fick köpa av den kände föraren Ove ”Påven” Andersson. Med denna bil började han köra OT-tävlingar men insåg snart att den bilen inte längre var konkurrenskraftig nog. Därför köpte han sin brors Saab V4 som då var en snabb och tillförlitlig tävlingsbil. Vid denna tidpunkt jobbade han som plåtslagare.
Även om Anders började köra rally så lockade också rallycross. Nu blev det en hektisk tid med rallytävlingar på lördagar och rallycross på söndagar och med byte av motor, från rallymotor till rallycrossmotor, på natten mellan lördag och söndag. Det blev för mycket för frun som sade nu får du välja rally eller rallycross och inte köra både och.
Anders valde till en början rally och körde om SM 1977. En del goda resultat blandades med några avåkningar. Men rallycrossen lockade. Köpte en VW som var suverän att komma iväg med från startplattan men Anders hade svårt med den annorlunda körstilen att komma från framhjulsdrivet framtungt till bakhjulsdrivet baktungt. Han köpte en Saab 99 som byggdes om till rallycross. Han fick hjälp från Saabs tävlingsavdelning med en del delar till tävlingsbilar och med instruktioner. Anders fick också stor hjälp av Stig Blomqvist med både delar och tips vid körning, han fick också en hel del hjälp av Per Eklund.
1982 modifierades reglementet för rallycross och Anders bil blev mer konkurrenskraftig. Han började köra tävlingar utomlands. Svenska Bilsportförbundet bildade ett landslag där Anders blev en av förarna som kom med.
Anders bil var bra men inte helt i samma klass som de bästa. Kontakt med tävlingsavdelningen för att få lite mer hjälp gav inget resultat. Frun gav tillåtelse till att Anders fick ta ett extra lån på huset för att kunna köpa en bättre motor. Med den nya motorn körde han första deltävlingen i EM på Hyllinge och vann! När säsongen var över så stod han som Europamästare.
Efter denna seger hörde Saab av sig och ville hjälpa till. Nu fick han också hjälp av Saabs tekniska avdelning och Magnus Roland som visade hur han skulle ändra chassiet för att förbättra köregenskaperna.
Anders gjorde en resa till Saab Valmet i Nystad för att få en ännu bättre kaross. Karosser tillverkade här kunde ändras med förstärkningar och borttagna bitar så att de blev starkare men ändå lättare. Han föreslog ny enhetsklass med bilar gjorda på den modifierade karossen. Man tillverkade 40 tävlingsbilar byggda på detta sätt och som tävlades med mest i Finland.
1985 hade Anders en fantastiskt bra bil och han vann alla deltävlingar utom en tredje plats och blev Europamästare i rallycross. Året därpå 1986 gick också mycket bra och han blev Europamästare även detta år.
Samma år kördes Saab 9000 på Talladega Raceway, där man körde 100 000 km på 21 dagar med en genomsnittshastighet på 213,299 km/h och satte 2 världsrekord och 19 internationella hastighetsrekord. Anders var en av förarna som körde. Före start av rekordkörningen fick han provåka med Erik Carlsson, han blundade dock hela turen så att han inte märkte bankningen!
Som tack för bra samarbete med Finland och som tack för förslaget med enhetsklassen fick han köra med en finsk rallyutrustad Saabbil i Svenska Rallyt.
Stig Blomqvist hade kontrakt med Nissan gällande rally VM. Stig tog med sig Anders till England där de skulle träffa Nissans representanter för diskussioner om tävlingar. Anders och Stig skulle få bilar och köra i samma stall. Det blev en säsong innan Nissan lade ner all tävlingsverksamhet utan någon som helst förvarning.
1996 var det dags att genomföra en ny rekordkörning på Talladega Raceway. Denna gång var även några journalister inbjudna att vara med att köra för att sätta nya hastighetsrekord denna gång med nya Saab 900. Anders var med även denna gång och totalt sattes 40 internationella hastighetsrekord. Vid detta tillfälle kördes 25 000 miles eller drygt 40 000 km med en medelhastighet av 226,450 km/h.
Anders hade en idé att bygga en tävlingsbil på nya Saab 900 med 4WD. Bilen byggdes med samma bakvagn som satt i Saab 9000 prototyp med 4WD som provades på 1980-talet. Den byggda 900 bilen hade en fantastisk prestanda, accelerationen 0–100 gick på 2 sek!
I slutet av 1990-talet blev Anders av med sin huvudsponsor och beslöt då att det fick vara nog med tävlandet på hög nivå i rallycross.
Han försökte ordna ett samarbete med Volvo, men fick då endast förslag om att börja köra bantävlingar men det var inget som lockade Anders.
Motorsporten var dock fortfarande viktig och han hade en idé om att ta fram säkerhetsbilar som skulle användas vid tävlingar i Sverige. Det blev bilar som kallades för ”Saab Rescue car” och byggdes på Saab 9-5 SC. Anders kunskap från sitt arbete inom räddningstjänsten i Uppsala var till stor hjälp vid framtagningen. Dessa bilar var välutrustade för att kunna utföra räddningsarbete även vid svåra olyckor och kom att användes vid alla stora tävlingar i Sverige och även vid en del mindre tävlingar. De kom också att användas vid en del rallytävlingar i Norge.
År 2012–2016 stod SMK Uppsala som arrangör till SM-finalen Rally Uppsala. Anders ville då som tävlingsledare att sporten skulle få mer reklam och därför ordnade man starten för tävlingen på torget mitt inne i staden i stället för att ha det ute i buskarna. Rally Uppsala kommer tillbaka 2022 med RM final i historiska rallyserien.
Peter Bäckström på Saab Bilmuseum visste att Anders hade många delar liggande och frågade om Anders inte kunde bygga en Saab 99 rallybil av dessa. Han gjorde detta och bilen, en replika på Stigs 99 turbo som han vann Svenska Rallyt med, det var den första turboladdade bilen som vann en VM tävling, men den blev så fin att han inte ville köra rally med den! Risken fanns att den skulle kraschas och då skulle det inte finnas material att reparera den med.
Anders kunde dock inte hålla sig utan byggde en Saab 99 för historiska rallyn. Med denna bil är det ett stort problem att få tag på delar till vattenpumpen. FIA tillåter inte att man får ha en elektrisk pump och vill heller inte ändra på reglerna så den bilen hamnade på museum. Han träffade Frank Smith, på ett event på Arlanda, som nu åker som kartläsare till Anders i rally. Bilen en 9000 T16 gick i början för sakta ca 150 km/h med den befintliga utväxlingen men efter byte till en annan utväxling blev toppfarten högre.
Allt var dock inte enkelt och bara guld och gröna skogar under tävlingsåren. Många beslut som måste tas och pengar skulle fram. Han är mycket tävlingsinriktad vilket medför att han inte vill ge sig och det kunde ge ordentliga avåkningar. Här visade han bilder och film på rejäla rullningar, som turligt nog inte medförde att han fick några allvarliga skador. Vid en av de svårare krascherna hade han en störtbåge i aluminium som då var godkänd av FIA. Denna båge fick skador och FIA införde omedelbart förbud mot säkerhetsburar i aluminium.
Nuvarande aktivitet förutom historiska rallyn är att han tillverkar rallydelar för Saabbilar, dessa delar säljs genom Svenska Saabklubben.
Anders har också uppmärksammats av sin hemstad Uppsala och fått pris som bäste idrottsman.
Som avslutning av sitt föredrag berömde han Saabs tävlingsavdelning och framförde tack till sin bror, Erik Carlsson, Stig Blomqvist och Saabs tekniska avdelning som alla hjälpt honom genom karriären, men framför allt har fruns och döttrarnas stöd varit högst väsentligt.
Efter detta intressanta föredrag blev det en intensiv frågestund.