2022-05-25 Ringhals Kärnkraftverk

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

32 st anmälda resenärer avreser kl 8.00 från Saab muséet med riktning mot Varberg. Vid ankomsten kl 10.00 till Ringhals blir vi mottagna av en erfaren informatör vid namn Johan Pettersson som föreläser för oss om kärnkraften i Sverige och världen.

Ringhals byggdes mellan 1969 och 1983.

R1 och R2 är stängda och håller på att demonteras. Det skall vara klart i slutet av 2020-talet. R3 och R4 ska drivas in på 2040-talet. Man har påbörjat undersökningar om möjligheter att driva anläggningarna längre än så. R3 och R4 är så kallade "tryckvatten-reaktorer". Pressurized water reactor PWR byggda av Westinghouse. Det är den vanligaste reaktortypen i världen. I Sverige är det dock R3 och R4 de enda av den typen. De övriga reaktorerna i Forsmark och Oskarshamn (även Barsebäck) är kokvatten-reaktorer, Boiling water reactor BWR. De är designade och byggda av ASEA-Atom. Alltså svenska.

På Ringhals försörjer varje reaktor två turbiner med ånga. Varje turbin har en högtrycksturbin och tre lågtrycksturbiner och på samma axel sitter en generator i änden. En generator på R4 genererar lika mycket el som Göteborgs stad behöver. När ångan har passerat turbinerna så kondenserar (kyler) de den så att det blir vatten igen. Det sker i kondensorn. De använder havsvatten för att kyla ner ångan. När R3 och R4 går för fullt använder de cirka 90 000 liter havsvatten i sekunden. Havsvattnet är 8-10 grader varmare när de släpper tillbaka det i havet. Det betyder att det är varmare i havet precis där de släpper ut det men 600-700 meter därifrån är det åter samma temp som resten av Kattegatt.

Efter info bjuds vi på kaffe med tilltugg och därefter avslutar vi med ett besök i utställninghallen, där Johan redogjorde för hur en reaktor fungerar med all instrumentering.

Efter Ringhalsbesöket åker vi vidare till Varberg och äter välbehövlig och välsmakande lunch mellan 12.30-13.30 på krogen Verket.

Varbergs fästning blev nästa anhalt, dit vi anländer kl 14.00. En guide delar upp oss i 2 grupper, varav den ena gruppen får en ingående presentation av bockstensmannen, som har hittats år 1936 i Bockstens mosse i Halland av barnen Thure och Gulli. Fyndet är unikt eftersom det är Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt. Han pålades för att inte spöka. Syrorna i mossen gör att hår, textilier, trä och läder har bevarats. Bockstensmannen har ett stort vetenskapligt och kulturhistoriskt värde. Grupp nr 2 fick vandra fritt i museet tills det blev deras tur för guidning om Bockstensmannen.

Efter en lång dag med information om kärnkraft, Varbergs fästning och stärkande mat styr vi färden hemåt.

Noterat av Elisabeth Torssander

Foto:av Elisabeth Torssander