2022-11-03 Tillförlitlighetsprov Saab 9000

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tillförlitlighetsprov 6000 mil i USA 1982-83 för 9000

Planerat föredrag om Geely i Kina med Kent Bovellan fick ställas in då Kent var i Portugal. På kort varsel ställde Uno Dahl upp och höll ett mycket intressant föredrag om långtestning av 9000 prototyper ett par år innan seriestart. Ett 40-tal Saabveteraner var på plats.

Anledningen till att Saab körde dessa långtestprov på 6000 mil på allmän väg i bl a USA var att Saab inte hade tillgång till någon större provbana vid denna tid. Första provet kördes 1982 med en handbyggd prototyp från Saabs KMX avdelning med relativt enkla karossjiggar för att nå måttstabilitet. 9000 lanserades först 1984 som årsmodell 1985 så dessa prov gjordes långt innan serieverktyg fanns att tillgå. 9000 togs fram i samarbete med främst Lancia men även Fiat och Alfa Romeo tillverkade nya modeller baserade på samma karossarkitektur. Men Saabs hårdare krav på krocksäkerhet gjorde att i slutändan endast 7 plåtdetaljer blev gemensamma. Bilarna upplevs också som helt olika.

Slingan som kördes genom flera stater i västra USA var på 470 mil, som kördes på 5 dagar. Stater som passerades var Utah, Arizona, Nevada, Kalifornien, Idaho, Montana och Wyoming! Provet kördes under 13 veckor med inspektion av 9000 prototypen på lördagar och med vila på söndagar. En följebil av typ 4WD Van med verkstadsresurser, vissa reservdelar & två mekaniker fanns med. Basen var Salt Lake City där man hyrt en verkstad för lördagsinspektionerna med start därifrån på måndagar och avslut på fredagar. För att inte röja att det var en Saab så såg fronten ut som en Ford och med Ford-fälgar. Bak hade bilen inga små sidorutor bakom bakdörrarna, mindre baklyktor och ”Skyline” (Nissan) emblem samt ”Coupe” emblem på bakluckan för att förvilla journalister/press. Bilen kördes på sommardäck så en del strapatser förekom vid omslag till snö och oplogade vägar långt från bebyggelse. Prototyperna var registrerade på Saab Cars USA tillverkarskyltar (typ som svensk grönskylt).

Mycket hände under dessa 13 veckor. Uno nämnde några speciella händelser:
En lördag när bilen reparerades i garaget i Salt Lake City öppnades plötsligt dörren och två poliser stormade in i verkstaden. Polisen frågade vad som pågick här? Åke Järkvik, planeringschef mellan Saab och Lancia, sa då ”we are just screwing on the car" vilket utlöste en viss munterhet hos poliserna då det inte betydde vad Åke trodde. Man misstänkte att det hölls på med olagligheter då man sett bilar komma och gå varje helg till denna byggnad. ”Vem är ansvarig här” frågade en av poliserna. ”Det är jag”, sa Uno. ”Vad är det här för bil?” ”Vad tycker ni det ser ut som”, sa Uno. ”En Ford fram och en Nissan bak”, tyckte poliserna. Det hela avlöpte väl efter en del ytterligare argumentation runt bl a övertejpad chassiskylt på denna förklädda Saab.

På ett annat ställe längs slingan hade man spärrat av vägen med flera polisbilar sedan prototypen lämnat ett serviceställe. Vanen med två Saab-mekaniker Åke Strandberg (tidigare F1 mekaniker till Ronnie Pettersson) och Mikael Pettersson körde från serviceplatsen och fick plötsligt se att vägen var helt avspärrad. Runt polisbilarna stod/låg många poliser med dragna pistoler och gevär och siktade rakt mot Saabs Van. När de stannat beordrades en åt gången att gå baklänges ur Vanen med händerna på huvudet och båda genom förardörren. Fick därefter stå på knä med händerna på huvudet. Poliserna litade inte på vad de sa utan öppnade sidobakdörrarna och bakdörren mycket försiktigt färdiga att skjuta vid behov. När de sett att bara verktyg och bildelar fanns bak i Vanen och inget knark som man trodde efter en tids spaning så lugnade det ner sig. Men våra mekaniker blev så klart mycket chockade av det inträffade! Och chocken satt i länge av förklarliga skäl.

På ett ställe hade vägen spolats bort men föraren trodde inte att det var så djupt i vattendraget över vägen så han försökte att åka över. Prototypen blev stående i ca 0,5 m djupt forsande vatten. Föraren tog sig ut via solluckan men passageraren förstod inte direkt varför. Efter ett tag öppnade han dörren varvid vatten forsade in på golvet.

En lång, intressant frågestund, där andra som var med i USA drog ytterligare anekdoter, avslutade föredraget.

Noterat av G Kähler

Obs! Klicka på bilderna för större bild.