2023-01-19 Bilutveckling i Kina av Kent Bovellan

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Filmsalen på Saabs Bilmuseum var nästan fullsatt med ca 70 personer för att lyssna på Kents intressanta föredrag om att utveckla en helt ny elbilsarkitektur från ett vitt papper under drygt 5 år på Geely i Kina.

Kent började på Saab 1981 och var bl a projektledare för nya Saab 9-3 SportSedan byggd på GMs nya Epsilon 1 plattform, som blev GMs första globala och som fortfarande används. 2003 lockade Volvo Cars med att jobba med concept & packning för bl a nya SPA (Scaleable Premium Architecture) plattformen för 60/90 segmenten. 2013 började Kent med arkitekturutveckling för CMA (Compact Modular Architecture) för 40-segmentet på CEVT, Geelys utvecklingscenter i Göteborg. 2017 flyttade Kent till Kina, söder om Shanghai, för att utveckla en helt ny 400V elbilsarkitektur för primärt Geely Groups varumärke Zeekr inom premiumsegmentet.

Många av dagens elbilar är modifierade fossilbilar där plattformen är en kompromiss för att kunna tillverkas även med bensin/dieselmotor eller som hybrid. Kent blev ansvarig för SEA (Sustainable Electric Architecture) plattformen primärt för Zeekr men även för många andra varumärken för enbart eldrift. Den kunde därför optimeras för enbart eldrift med korta överhäng för att få maximalt kupeutrymme för de åkande och bagage. Enda nackdelen med elbilspackning är att ett stort batteri måste packas in i golvsektionen.

Kent började med 34 man men snart uppgick teamet till 1000 ingenjörer. Gamle Saabaren Roger Gustavsson kom över från Volvo Cars. 12 varumärken inkl Volvo, Lynk & Co och Lotus har beslutat sig för att använda SEA och fyra ytterligare tillverkare förhandlar just nu. Zeekr och alla övriga varumärken har redan 41 bilmodeller med eldrift på gång. Geely har 9 bilfabriker i Kina. Inom SEA-projektet har man sökt ca 1000 patent av vilka 746 redan godkänts. Imponerande effektivitet med korta ledtider, låga ändringskostnader tidigt under utvecklingen med 3% budgeterat för ”misstag” enligt modell från bilföretag i väst. För SEA2 blev denna felkostnad så låg som ca 90kr! Få möten mot i väst och all kommunikation mellan Kent och kineserna sker normalt på engelska utan tolkar, som kan krävas för vissa tyska kollegor.

Batterierna levereras av kinesiska CATL på upptill 145 kWh. Marknadssidan vill ha höga prestanda som kräver större batterier för att inte räckvidden skall förkortas. Laddningstid på nertill 30 min (10-80%) med målsättning att nå 15 min med ny batteriteknik på gång. Byte av batterier jämfört med att åka till en laddstation som ex Nio förordar planeras inte. Anledningen är att ständig batteriutveckling, olika batteristorlekar och standardisering gör att lagerhållningen blir mycket dyr/komplicerad. Batteriet sitter i en lådkonstruktion som dessutom bidrar till att bilen blir mycket vridstyv. Det man slås av är att elbilar fortfarande är mycket tunga. Gäller även stora Zeekr 001 med två motorer på 400kW som säljs på vissa marknader redan med en vikt på ca 2,3 ton. Beror på att batterivikten fortfarande är hög men tyngdpunkten blir låg.

Imponerande bromsprestanda nertill 34 m från 100 km/tim redovisades i jämförelse med konkurrenter. Älgprov klaras i upptill 80 km/tim! Krocksäkerheten är väl tillgodosedd då alla globala krav inkl Volvos interna testas med en mängd datasimuleringar och i slutändan med fysiskt krockprov av prototyp. 4-hjulsstyrning finns på SEA-S=Sport för att öka både manöverbarhet vid parkering och köregenskaper. Hjulmotorer finns inte med i projektet då väghållning/komfort påverkas negativt för att den ofjädrade vikten vid hjulen ökar kraftigt. ”Mega casting” i aluminium med att gjuta i stället för att svetsa ihop en plåtstruktur planeras att användas i bakvagnens golvsektion och sparar 10 kg. Fram används vanlig plåt för att undvika möjlig sprickbildning/brott med en gjuten aluminiumstruktur vid kraftiga frontalkrockar.

Denna presentation visades av Kent på föredraget, dock är några sidor borttagna pga sekretess. https://wiki.saabveteranernatrollhattan.com/index.php/Fil:SEA_Introduction_short.pdf

Bilder på Zeekr 001, Smart på SEA-2 samt Lotus Eletre bifogas nedan.

Lite allmän information runt bifogade bilder på slutet om att leva i Kina. Kent upplevde att sjukvården är bättre än här med bl a hälsokontroll en gång per år. Skedde på ”line” med ett effektivt stationssystem inkl MR-röntgen på vald del av kroppen. Många fler MR-röntgenutrustningar finns därför per sjukhus i Kina jämfört med här. Väldigt många besökare finns på sjukhusen. Beror på att familjen/släkten är mycket måna om varandra så det är vanligt att många följer med varje familjemedlem vid ett sjukhusbesök. Kent blev mycket väl omhändetagen av Geelys sjuksköterska även vid mindre åkommor. Pension för kvinnor redan vid 50/55år och för män vid 60år. Detta medför att de äldre enklare kan hjälpa sina barn med passning av barnbarnen.

Ingen isolering i väggarna utan i stället ca 15 cm tjocka i betong. Därför inte ovanligt med ner till 17 grader på vintern inomhus men då måste egna värmefläktar samt golvvärmen användas . Inga normala element finns utan luft värmt av vatten blåses in vid takutsläpp. Dålig ventilation på kontoret då ACn bara blåser runt luften i rummet men svalkar bra. Annars mycket lyxiga kontor med bl a marmorgolv. Det har byggts en ny, stor stadsdel i området runt Geely som var sjöbotten tills för ca 20 år sedan.

Mycket intressant och imponerande föredrag om senaste teknik (state of the art) gällande elbilsutveckling med egenskaper i världsklass. Kent redovisade 11 egenskaper mot utvalda konkurrenter och i 10 fall var Zeekr produkter 1:a/delad 1:a utom gällande acceleration/toppfart där Tesla är vassare. Föredraget avslutades med en frågestund och överlämnandet av en svart Saab Turbo-mugg samt en flaska rött till applåder.

Reportage av Göran Kähler

Foto Kent Bovellan och Uno Dahl