2023-02-02 Filmvisning

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Filmvisning Saab Bilmuseum

Reportage av Uno Dahl

Torsdagen den 2 februari 2023 visades åter en film i museets filmsal där alla filmerna kom från muséets arkiv. Patrik Alexandersson hade plockat fram ett antal olika filmer och satt ihop dessa till en 45 minuter lång spelfilm. Ett 40-tal saabveteraner hade kommit för att se dessa gamla filmer från förr. Eftermiddagen började med att man träffades och pratade gamla minnen över en kopp kaffe och kaka innan filmvisningen drog i gång.

De filmer som visades var bland andra

- Bilutställning där Saab 9X visades och Gösta Jakfors tog filmen

- Fredrik Belfrage intervjuar Erik Carlsson och Gunnar Palm. I detta avsnitt med Eric och Gunnar var de riktigt snyggt uppklädda och satt på en scen. Många intressanta och roliga kommentarer kom från de intervjuade.

- Safarirallyt 1965 där Torbjörn Trollby filmat några händelser och syns själv vilande på en låda mellan servicearbetena. Här syns och det årets segrare Joginder Singh köra förbi i en Volvo PV 544.

- Presentation av diagnosinstrumentet ISAT. Detta instrument kom att kraftigt underlätta felsökning på bilar inför service och när fel och problem uppstått.

- Klipp kring Saab 99 från produktion och provning.

Även denna filmvisning som var den andra i ordningen blev mycket uppskattad och kraftiga applåder avslutade visningen och ett stort tack skulle framföras till de som tagit fram underlaget och framför allt till Patrik Alexandersson som klippt in de olika inslagen till en hel film.

Deltagarnas svar på en fråga om fler filmer skulle visas blev ett kraftigt JA!

Bilderna nedan är uttagna från filmerna, dvs inte tagna med en stillbildskamera och dessutom är de tagna med dåtidens kameror och är därför inte knivskarpa.