2023-10-19 Rohdins Classic Car AB

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

46 förväntansfulla Saabveteraner deltog i besöket på Rohdins Classic Car i två grupper med Anders Rohdin i högform. Kåseriet pågick knappt 1,5 tim med frikostigt med fika under tiden. Vi fick en detaljerad bakgrund till Rolls-Royce (R-R) & Bentleys historia och hur Anders drabbades av Rolls-Royce sjukan. Vi fick även höra mycket om alla åren han skött service, reparationer & renoveringar av dessa engelska lyxbilar & klenoder från hela norra Europa. Redan 1994 blev företaget ackrediterad servicefirma för R-R/Bentley. Idag har man sex mekaniker (totalt 9), som tar hand om uppemot 200 lyxbilar per år på 17 verkstadsplatser. I Sverige finns ca 1850 klassiska R-R & Bentley , i Norge 200 och i Danmark 250. Anders har kontakt med 1000 av dessa bilägare i Norden. Anders skulle även vilja bygga ut med eget plåtslageri, lackeringsverkstad och sadelmakeri. Dessa jobb läggs ut idag. Agenturen för engelska Intro Cars reservdelsserie just för R-R & Bentley har Anders som en av fyra agenturer i världen. Något som imponerade på oss besökare var rummet med i princip alla specialverktyg från 1904-2018 i nyskick och i perfekt ordning. Inte alls som man är van att se i vanliga bilverkstäder.

Anders (f 1958) växte upp som enda barnet i bl a Skoftebyn. Redan som 4-åring fick bästa kompisen en klassisk R-R Dinky Toys ”prydnadsbil” av sin mamma. Fick inte tas ut i sandlådan utan bara rullas försiktigt på golvet och sedan ställas tillbaka i bokhyllan. Denna mystik gjorde att Anders nu drabbades av Rolls-Royce sjukan, som visade sig vara obotlig men inte farlig bara livshöjande med rätt ”medicinering” med nya R-R/Bentley prylar ”varje” dag. Anders har därför samlat på sig ca 8000 prylar, ca 1000 modellbilar, ca 1000 motorböcker mm i 7 rum i villan med 19 rum i Tvååker utanför Varberg. Anders köpte sin första Bentley S som 18-åring och efter handpenning så fick han grillen med sig hem. Den hade han under huvudkudden ett par veckor tills han kunde betala 31.000kr och hämta hela bilen. 1979 startade Anders egen verkstad i pappas garage och sedan rullade det på i flera lokaler och flytt till Håjum i närheten av dagens verkstad som är en f d lokal för fordonsutbildning. Anknytningar till Saab dök under föredraget. Bl a har flera profilerade Saab-tekniker jobbat hos Anders som Sven-Åke Grahn, Torsten Åsberg, Lennart Fröjd, Sten-Uno Olsson, Gert Olofsson och Sigvan Andersson. Lennart Fröjd berättade att han genomgått en 36 tim lång utbildning om R-RI/Bentley, som Anders lagt upp och höll i.

Henry Royce (f 1863) läste tidigt böcker speciellt om elektricitet och ångmaskiner. Började redan som teknikintresserad 14-åring i ett lokstall med att smörja och sota ånglok. Han startade 1894 företaget F.H. Royce and Company i Manchester för att tillverka generatorer och traverser av hög kvalite. Köpte sin första bil 1903, en fransk Decauville. Vid denna tid fanns runt 3000 franska bilmärken (i Sverige ca 200). Anledningen är att varje bil var en handbyggd prototyp i tveksam kvalite. Så Royes byggde för hand en egen bil 1904 på 12 mån (!). År 1900 fanns en viss Rolls (f 1873), som var en otroligt rik playboy, som även gillade snabba bilar. Han var en snabb förare som vann flera backtävlingar inkl SilverCupen. Rolls öppnade en exklusiv bilaffär centralt i London. 1904 byggde Royce en ny bil med mycket hög kvalite, som bl a klarade en brantare backe utan att någon behövde skjuta på.

Så runt 1905 kontaktades Rolls, som direkt bokade in hela Royce produktion av den nya bilen ovan för att säljas i Rolls affär i London. Därefter bildades det nya bolaget Rolls-Royce Ltd i Manchester. Redan 1905 fanns R-R bilar med 2,3,6 & 8 cylindrar (ingen V8 finns bevarad). 1906 satsade R-R bara på chassier med 6-cyl motorer, som passade bäst för ett exklusivt bilmärke med modeller som Silver Ghost. En R-R bil testades 24.000 km utan reparationer så fick den epitetet ”världens bästa bil”. En enda Silver Ghost från 1907 med Baker kaross finns bevarad, som köpts av privatperson i Hong Kong för ca 770 MSEK! En bil i världen är dyrare och det är en Mercedes 300SLR V8 med måsvingar såld av MB-fabriken till privatperson för 1,4 miljarder SEK. Leveranstiden av en kaross var 8-10 mån från en av de 300 karosserifabrikerna, som fanns då. Det betyder att även biltillverkaren R-R bara levererade chassiet med motor-växellåda till separat kaross beställd av kunden.

Rolls var först med att flyga över engelska kanalen tur och retur med ett Wrights flygplan 1910. Tyvärr blev glädjen kortvarig då han störtade samma år så han blev bara 33 år gammal. 1919 började Bentley sin biltillverkning. Royce avlider 1933, 70 år gammal. R-R emblemet fram till 1933 hade röd text men efter Royce död ändrades den till svart. 1933 bildar R-R en ny division för tillverkningen av flygmotorer till militärplan mot bakgrund av att Hitler kommit till makten i Tyskland. Den legendariska flygmotorn R-R Merlin V12 på 28 liter tas fram inför 2:a världskriget bl a för planen Spitfire & Mustang. Tillverkningen flyttar samtidigt från Manchester till Derby och Crewe, som klarade sig från att bombas under kriget.

Bentley gick i konkurs i samband med Kruger/Wall Street kraschen 1931. Napier ville köpa Bentley men det blev RR som tog över. Bentley profilerades redan då som sportigare än R-R och tävlade framgångsrikt på bl a Le Mans med kompressor framtill på motorn. Man ledde många lopp men högt effektuttag gjorde tyvärr att Bentley i ledning ofta fick bryta. Efter kriget krävdes rationell produktion så R-R och Bentley är samma bil förutom kylaren, som var rundad i överkant på alla Bentley. BMC tillverkade 6.555 bilar 1964-68 av modellen Van de Plas Princess 4R med en rak 4 liters 6:a levererad av R-R. En av denna modell fanns i verkstaden för genomgång.

1971 gick R-R i konkurs efter att flygplanet Concord, ett samprojekt mellan Frankrike & England, lades ner redan efter 4+19 tillverkade plan pga oljekrisen. R-R hade i kalkylen på motorn räknat med att planerade 250 plan skulle tillverkas. Vickers tog över som ägare. R-R behövde investera 1 miljard i en ny karossfabrik för att ersätta den omoderna Press & Steel (Press & Rost i folkmun). Men även en ny motor behövde utvecklas också till en kostnad av 1 miljard SEK. Vickers hade bara råd att satsa på det ena investeringen så R-R prioriterade då en ny karossfabrik. En milstolpe var att R-R 1980 fasade ut engelska Lucas mot tyska Bosch för all elektronik. I stället för egen motor så köpte R-R 1998 in Mercedes 600 V12-motorer, som senare ersattes av BMW V12-motorer.

BMW erbjöds att köpa R-R för 2 miljarder SEK av Vickers. VW la ett motbud 2,5 miljarder SEK och höjde sedan snabbt till 7,5 miljarder SEK. Ferdinand Piech var inte nådig mot BMW. Efter många juridiska turer runt vem som hade rätt till varumärkena Rolls-Royce eller Bentley så gällde 2003 följande. BMW började tillverka en helt ny R-R modell i Goodwood i en årstakt på ca 3.700 bilar och VW började tillverka nya Bentley modeller i Crewe i en årstakt på över 10.000 bilar efter några år. Trots stort kapitaltillskott vid försäljningen av Rolls-Royce och Bentley så gick Vickers i konkurs och köptes upp.

Anders ställde verkligen upp med mycket info och svar på alla frågor på slutet ute i verksamheten. Efter att ha börjat 16.30 så gick de sista besökarna hem vid 23-tiden. Många var mycket imponerade över ordning och redan. En välförtjänt stor applåd fick Anders och vi önskar honom all lycka med den fortsatta verksamheten! I efterhand överlämnade vi en Saab bok ”SAAB WE did it! Gunnar Ljungström and his Pioneers” som kan passa i Anders stora boksamling.

Reportage av G Kähler 2023-10-25