2024-06-04 Båtresa Hisingen runt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Tisdagen den 4 juni var det dags för Saabveteranernas årliga båtresa, även i år rönte resan stort intresse, och den var helt fullbokad med förväntansfulla resenärer.

Vädret var helt perfekt med klarblå himmel och endast en lätt vind från sydväst. Ingemar Enström kom med sin buss och körde oss från Saabs bilmuseum till Lilla Bommen i Göteborg.

I Göteborg var det trafikkaos men Ingemar lyckades ändå ta oss fram till båten i rätt tid.

Vi äntrade båten, Carl Michael Bellman, som skulle ta oss runt ön Hisingen motsols. När alla kommit ombord satte vi oss till dukade bord för att börja resan med en lunchmåltid.

Lunchen bestod av kokt, rimmad torskrygg med rödbetor, kapris, rödlök, pepparrot och dillslungad färskpotatis, bröd samt grönsallad och avslutades med kaffe. Det var en mycket god lunch.

Färden gick norrut genom hamnen och i Göta Älv upp mot Kungälv, där vi passerade samhällena Angered, Surte och Bohus. Det var tänkt att vi skulle få en förinspelad guidning längs resrutten, men det blev något fel på utrustningen, så kaptenen körde en liveguidning i stället och det gjorde han mycket bra.

Vid Kungälv lämnade vi Göta Älv och gick in i Nordre Älv, vi passerade nedanför Bohus fästning och en klaffbro. Vidare passerade vi under E6-bron och kom efter en stund fram till Ragnhildsholmen. Här finns det en borgruin som byggdes på 1250-talet av norrmän då det var norskt territorium. Färden fortsatte under järnvägsbron för Bohusbanan och fram till Ormo skärmanläggning. När det är låg vattenföring i älven och hög vattennivå i havet, lyfts skärmen för att omfördela älvens vatten att rinna förbi Göteborg, så att saltvatten inte tränger in i dricksvattenintaget till Göteborg.

Nordre Älv ringlar vackert genom landskapet, passerar Kornhalls färja och vidare till Nordre Älvsfjorden. Här är det bara runt 2 meter djupt så kaptenen sänkte farten och passerade försiktigt. Härefter kom vi ut i skärgården och passerade Björlanda Kile och dess stora småbåtshamn, Torslanda, Hjuvik där färjorna går ut till öarna i Göteborgs norra skärgård, och kom sedan ut på Hakefjorden som leder in till Göteborgs hamnar. Först kommer man förbi den yttre hamnen innan man passerar Nya Älvsborgs fästning och därefter Göta Älvbron 54 meter över havet och kommer in i den inre hamnen. Hamnen är lång och tar tid att passera men kaptenen beskrev målande och informativt vad vi passerade förbi innan vi åter var vid Lilla Bommen.

Tack vare det fina vädret var det många som efter lunchen i matsalen gick upp på soldäck för att bättre kunna se och njuta av färden och samtidigt kunna lyssna på kaptenens guidning. Det var många som satt här uppe under större delen av färden, men när vi kom ut på Hakefjorden hade vinden ökat lite och det blev kallare, var det en del som gick ner i salongen i stället.

När vi var åter vid hemmabryggan blev det en liten vandring till bussen, då man har grävt upp ”halva” Göteborg och då blockerat bussplatsen för turistbussar.

Trafikkaos är ett milt uttryck för hur det var att ta sig ut ur Göteborg, men Ingemar lyckades så småningom med detta. Tur att vi inte har det så i Trollhättan. På grund av Göteborgstrafiken var vi hemma vid Saabmuseet något senare än planerat men vad jag förstod var alla mycket nöjda med dagens utflykt.

Uno Dahl