2025-04-03 Myter om elfordon och säkerhet

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Föredrag av Lasse Hoffman

Nästan 50 personer hade samlats på Saabs Bilmuseum för att lyssna på Lasse Hoffmans mycket intressanta och spännande föredrag runt elfordons säkerhet.

Uno Dahl började med att berätta om resterande programpunkter för våren.

Lasse började med att gå igenom olika jobb inom el/elektronik, som han haft sedan skoltiden. Läste en terminskurs om elbehörighet på Nils- Erikssons gymnasium och jobbade sedan med att åka runt för att köra igång och serva olika ASEA-maskiner. Jobbade även som instrumenttekniker och inom pappersbruk/processindustrin. Hustrun tyckte Lasse borde jobba närmare hemmet och inte resa så mycket så hon tyckte Lasse skulle plugga vidare på Elingenjörsutbildning för att hålla sig mer hemma så åter tillbaka till skolbänken på Nisse.

Fick nytt jobb direkt efter skolan på Gruvöns bruk i Grums. Två frågor kom upp innan anställning. Ett elinstrument visades för Lasse med frågan vad som var vanligaste felet på den och det svarade han rätt på. Nästa fråga var om han var lat? Det svarade Lasse ”Ja” på. Bra, du får jobbet. Senare frågade Lasse om varför det var bra att vara lat. Svaret blev att en lat ingenjör konstruerar rätt från början för han vill inte lägga extra tid på att göra om sin konstruktion. Vid något tillfälle sa jag till min chef att det finns två saker man inte kan välja i livet. Det ena är föräldrar och det andra är chef för de kan bytas ut fort. K-G kontrade direkt och sa ”Jag önskar att du vore min son”! Vad svarar man på det.

Lasse fick ett erbjudande att ta över som el-chef på Håfreströms Bruk så det blev flytt hemåt till Sundals-Ryr där en gård köptes. Lasse träffade Ingemar Söderlund på Högskolan Väst där båda medverkade i skolans utbildningsgrupp för elutbildningar.

Ingemar Söderlund på Saabs elavdelning ansåg att Lasse absolut borde komma till Saab för det var kul att jobba med fordonselektronik och så blev det. Sista jobbet på Saab var att vara med och ta fram nya Saab 9-3 i elutförande. Saab erbjöds 37 MSEK från Vattenfall runt 2006 för att bygga 10 plugg-in hybrider, som dock stoppades av GM. Erbjudandet gick då till Volvo. Då valde Lasse att lämna Teknisk utveckling och tog i stället över som anläggningschef för hela Saab i Trollhättan där han tillsammans med Janne Alfredsson såg till att Saab fick in fjärrvärme från Trollhättans kommun/TFAB. Uppsägningar på Saab kom 2009 så Lasse hoppade över till American Axle (eAAM).

Efter några få månader på American Axle (eAAM), som tog över Saabs elektriskt drivna bakaxelkonstruktion, så jobbade Lasse på Statens Provningsanstalt (SP) i Borås i början av 2010 med lagkrav för elfordon UN/ECE. Förutom det även att ta fram en instruktion till blåljuspersonal om hur de skall hantera en elbil efter en bilolycka och/eller brand.

2016 blev Lasse NEVS chef för Saabs tidigare tekniska verkstäder. Där fick Lasse ett av tre tråkiga uppdrag i arbetslivet att säga upp duktiga medarbetare i sitt team när NEVS drog ner till halva personalstyrkan, som skulle vara kvar. Sista jobbet fram till pension om några veckor är på GKN. Där har Lasse jobbat med elmaskiner som skall klara upptill 130 grader och där spänningsnivåerna inte kan vara över 300V på grund av att luften är tunn på hög höjd, som är en mycket spännande utmaning.

Lasse drog därefter lite historik runt bilens barndom. 1885 lanserade Carl Benz den första bensinbilen, som hade tre hjul. Effekten var endast 0,9 hk (som dagens 30 km/tim moped!) och toppfarten 16 km/tim. 1902 visade Porsche en elbil med en hjulmotor i varje hjul som på dagens Emily-projekt! I början av 1900-talet var elbilar vanliga i speciellt USA och uppskattades extra av kvinnor, som inte vågade veva igång en bensinmotor. Räckvidden med dåtida batterier var dock mycket kort. Så när Cadillac m fl kom med startmotor efter 1912 så försvann efterfrågan på elbilar. Som kuriosa så kom rattvärme 1919 då det var kallt att köra bilar vintertid utan sidorutor.

Därefter gick Lasse in på kunskapshöjande information om el, elbilar och speciellt batteriteknologi. Batteriteknologin i EV-bilar bygger på litium, som i en modern mobiltelefon. Man placerar batteriet i mitten av bilen under golvet samt ev över bakaxeln för att få ett bra skydd i krock från alla riktningar. Kan dock påverkas av ett kraftigt slag underifrån t ex om man kör över ett större, vasst föremål på vägen.

Inget av våra sinnen kan varna för att spänningsförande delar finns i närheten så syn, lukt, hörsel och känsel kan inte hjälpa oss. Flampunkten i ett litiumbatteri är bara 60 grader. Den organiska elektrolyten kan starta en brand i en cell då den inre processen kan frigöra syre runt en överhettad katod (som Northvolt tvingades köpa från Kina) eller att värme kommer utifrån. Laddning kan också ge en temperaturhöjning och en mekanisk inträngning i batteriet kan orsaka brand som nämnts ovan.

Lasse visade några prov på SP där man besköt en mindre batterienhet i ett grustag för att åskådliggöra en inre kortslutning. En ganska snabb, kraftig rökutveckling kunde ses och efter en stund en ”svetslåga” upptill ca 3m bakom batteriet orsakad av termisk rusning. Röken innehåller mest CO, CO2 och även en del illaluktande väteflorid, som kan vara skadlig att inandas i högre koncentrationer. I en krock med en elbil slår kontaktorerna via krocksensorer ifrån batteriet med en spänning på 400-800V så det blir ”friflytande” från bilen i övrigt. Om 12V-batteriet kopplas bort slår också kontaktorerna ifrån ex kan polerna tas av efter en krock. Om bilen hamnar i saltvatten så blir den helt strömlös inom 30 min. Även i sötvatten skall elsystemet vara säkert då högvoltsystemet ligger separat och allt kablage har orange färg. Får aldrig klippas av. En elbil kan efter stor krock med ett deformerat batteripaket i sällsynta fall starta en brand efter upptill tre veckor. En EV-bil idag måste genomgå väldigt många lagkrav och provningsreglerade EN/IEC/ISO/SAE/UL Standarder och elsäkerheten utvecklas hela tiden!

Lasse fick välförtjänta applåder efter ett mycket intressant föredrag inom ett aktuellt område. Många intressanta frågor från åhörarna kom upp i slutet, som Lasse hade bra svar på. Föreningen lämnade över en Saab-mugg och en flaska rött vin genom Göran Kähler som tack. Uppskattades av Lasse då han även är en vinkännare.

Referat av Göran Kähler
Foto av Göran Kähler samt bilder från presentation