22 svenskar kör engelska rallyt

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Expressen 1964-09-28

Engelska rallyt är på god väg att bli ett svenskt rally. När det trettonde RAC-rallyt startar i London söndagen den 8 november så är det 22 svenska ekipage med. Naturligtvis är det rallymatadorerna Erik Carlsson på taket och Tom Trana som står överst på listan.

Erik Carlsson har vunnit tre gånger (1960—1962), Tom Trana förra hösten. I år kommer kampen dem emellan att bli ännu hårdare än förra året. Erik och Tom toppar EM-striden. Erik leder med god marginal, men Tom har en god chans att bli Europamästare om han lyckas lika bra som i fjol.

Segerchans har också Harry Källström, som blev tvåa på VW 1500 i fjol och nu kör BMC Cooper. Andra svenska kanoner är Bosse Ljungfeldt, Ford, Bengt Söderström. Ford, Sylvia Österberg, Volvo, Berndt Jansson, Bertil Söderström och Rune Larsson, Volkswagen.

Det är inga vanliga folkvagnar utan grupp 3-trimmade 1200 med motorn uppborrad till 1300 cc, dubbelförgasare, Porschebromsar, Porschehjul och 90 liters bensintank.

Motoreffekten ligger en bit over 60 hk och toppfarten uppåt 170 km/tim. Men trots att hela svenska eliten är med i engelska rallyt så skall vi inte ta ut segerglädje i förväg. Minst lika duktiga som de svenske är finnarna Rauno Aaltonen och Timo Mäkinen, som fortfarande kör för BMC:s engelska fabrikslag.

Aaltonen vann i somras Spa-Sotia-Liége-rallyt, det hårdaste bland europeiska rallyn. Tvåa var Erik Carlsson. Aaltonen har litet mera att "dra med" i sin Austin än vad Erik har i Saab Sport. Det skulle vara härligt att ha 20—25 hästar till i Saaben, säger Erik per telefon från Ickford norr om London.

Saaben är för klen, men Tom Tranas Volvo har styrka i tillräcklig mängd. Det svenska hoppet får i första hand sättas till honom.