35.000 SAABÄGARE I USA

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1966-01

1966-010 USA.jpg

I förgrunden Saabs anläggning i New Haven. Fartyget vid kajen är svenska Husarö, som lastar ur Saab-bilar

35 000 Saabägare i USA

I en artikel i Vips nr 3 1965 skildrades verksamheten vid inköpsavdelningen av Saabs amerikanska dotterbolag, Saab USA Inc. I artikeln utlovades en utförligare redogörelse för bilförsäljningsverksamheten. Den följer här, författad av Len Lönnegren, PR-chef i det amerikanska bolaget.

Om ni någonsin kör en Saab i Förenta Staterna som möter en annan Saab, glöm för all del inte att vinka, tuta eller blinka med strålkastarna.

Närmare 35.000 amerikaner -— från Nya England i norr till Florida i söder, från Washington, D.C., i öster till Seattle, Washington i väster -— kör Saab och praktiskt taget varenda en av dem tutar, vinkar eller blinkar när de möter andra Saab-bilar på vägen.

Och ständigt växer antalet blinkande, vinkande och tutande Saab-ägare inom USA genom den ökande Saabförsäljningen i bilens förlovade land.

8.000 USA-Saab försäljningsmål 1966

Under 1965 beräknas totala försäljningen av Saab i USA till ungefär 6.250 vagnar och under 1966 är målet 8.000 vagnar. Med allt flera, och allt mer entusiastiska, återförsäljare landet runt kan nog siffrorna stiga ytterligare inom bara några få år.

10.000 vagnar om året — en droppe i havet om man jämför med hur många bilar som görs i Detroit — är planerat för 1967 och därefter kan det bli ännu fler.

De flesta Saab-bilar som säljs i USA kommer från Trollhättan, via Uddevalla, till en stad vid Long Island Sound i staten Connecticut, New Haven, berömd som hemort för Yale-universitetet, och också den stad där modern massproduktion såg sin allra första början när Eli Whitney under amerikanska frihetskriget började tillverka gevär med utbytbara delar är också hemort för Saabs huvudsakliga verksamhet i Förenta Staterna.

Här, från en fyra-våningars f. d. fabriksbyggnad inom hamnområdet, leds all verksamhet av både Saab USA Inc., det amerikanska dotterbolag, som importerar Saab bilar till USA och dessutom fungerar som inköpsagent för Saab i USA, och Saab Motors Inc. som är ansvarig för distribution och försäljning inom större delen av USA.

Ralph T Millet, en amerikan från staten Massachusetts, har varit Saabs USA-chef sedan början på 50-talet, redan innan de första bilarna importerades till USA.

100 anställda

Under sig har Mr. Millet närmare 100 anställda, avdelningschefer, kontorister, bokhållare, försäljare, reservdelsplockare och biltvättare, nästan alla helt sysselsatta med bilverksamheten. Annan Saabverksamhet i USA sköts huvudsakligen från ett kontor på New York's Park Avenue (närmare beskrivet i artikeln i Vips nr 3/1965).

För att sälja de 6.250 bilarna under 1965 och allt flera bilar i framtiden, arbetar Saab genom en återförsäljarkår på drygt 275 återförsäljare i 40 av Amerikas 50 delstater. (I detta sammanhang bör nämnas, att Saab av skilda orsaker ännu inte gått in på den stora marknaden i Californien.) Närmare 75 återförsäljare säljer enbart Saab, medan många andra också säljer Volvo eller andra importerade märken, och en hel del kombinerar sin Saabförsaljning med Ford, Chrysler eller andra USA-märken.

De största försäljningsområdena är inom nordöstra USA, i New England-staterna och i staten New York, de områden där Saab under de första försäljningsåren koncentrerade sin verksamhet.