99:an som polisbil

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1972-10-16

1972-16 polis.jpg

I mitten av november levereras de första exemplaren av Saab 99 till Rikspolisstyrelsen. Sammanlagt kommer 40 bilar med modernast taänkbara utrustning att placeras över hela landet.

Rikspolisstyrelsen har tecknat avtal med Saab-Ana om leverans av 40 st Saab 99 av 1973 års modell i speciellt polisutförande

Polisversionen av Saab 99 är försedd med den svenskbyggda 2-litersmotorn i insprutningsversion som är på 110 hk/DIN (81 kW). Av de 40 bilarna är 31 st försedda med manuell växellåda - de övriga är automatväxlade.

Efter tillverkningen vid Trollhättefabriken har bilarna specialutrustats vid Saab-Scanias anläggningar i Nyköping, där man har stor erfarenhet när det gäller polisbilar. Alla de Chrysler Valiant som under åren levererats till polisen - ca tusen bilar — har iordningställts vid Nyköpingsanläggningen.

Saab 99 är i polisversionen lackerad i den välkända svart-vita kombinationen. Leveranserna beräknas ske i mitten av november och de 40 bilarna kommer att fördelas jämnt över hela landet.