Alla vägar bär till Rom

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Saab Idag nr 8 1998-03-05

1998-3.jpg

Alla vägar bär till Rom

Erik Carlsson och Torsten Åman, PR-chef för Saab Opel-Sverige, har lagt provkörningsrutter för Saab i många år. De vet vilken typ av vägar som passar Saab-bilarna och vad journalisterna vill ha ut av en testkörning.

- Här i Italien har det varit svårt. Det har inte varit några problem med vacker natur, sådant kommer man inte undan här ens om man skulle vilja, men vägsystemet är underligt och vi fick tänka både en och två gånger innan vi slutligen bestämde oss, säger Erik.

-Här är ett gytter av vägar, håller Torsten med. Till slut valde vi att inleda rutterna med motorväg. Det är enkel körning som ger journalisterna chans att bekanta sig med bilen. På sätt och vis är det vår grundprincip att börja med lättorienterade vägar för att sedan gå över till de lite krokigare och mer kuperade.

Road-book

Rutten måste koordineras med det övriga lanseringsprogrammet och det gäller att noga bestämma hur lång tid varje provkörning ska få ta.

-Vi provåker själva, men vill alltid att någon utomstående också testar för att vi ska veta om vi tänkt rätt, berättar Torsten.

För att journalisterna ska hitta får de med sig en så kallad "Roadbook" i bilen. Det är en samling enkla beskrivningar i ord och bild som lotsar bilföraren rätt.

-Vi gör det så lätt som möjligt. Journalisterna är vana vid de här böckerna och har sällan några problem. Många lägger stor möda på att skapa exklusiva Roadböcker men vi på Saab satsar på funktionalitet istället, säger Erik.

Inte den första

Han och Torsten åkte ner till Italien redan i höstas och provåkte olika rutter. Innan de gav sig ut på vägarna ägnade de mycket tid åt att studera kartor över trakten. Ett vant öga kan redan på det sättet välja bort de omöjliga vägarna.

-När vi väl åker ut brukar jag skissa på roadbooken medan Erik kör, säger Torsten och man förstår på honom att det brukar gå undan.

Rutterna till Saab 9-3 är inte de första de lagt...

-Nej, tänk när vi var i Tjeckoslovakien. Vi var en av de första västerländska biltillverkarna som kom in i öst för att arrangera en provkörning. Det fanns inte en enda rättvisande karta att tillgå, men vilken fantastisk roadbook det blev. minns Erik.

Själv drömmer han om att få göra en roadbook i Grekland:

-Jag blev förtjust när jag körde Akropolisrallyt. Där finns mycket att se, ruiner och sådant...

Hur det blir med den saken återstår att se.

ANNAKARIN JOHANSSON