Första bilen lämnar monteringsbandet i Finlands-fabriken

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1969-11-14

Första bilen lämnar monteringsbandet i Finlands-fabriken

På torsdagen rullade den första bilen — en Saab 96 — av bandet från den nya Saab-fabriken Saab-Valmet i Finland. 15 månader har förflutit sedan Saab-Scania och det statliga finska bolaget Valmet undertecknade ett avtal om att grunda en personbilsfabrik i Nystad i Finland. Grundstenen lades i november 1968. Den milstolpe i det svensk-finska samarbetet på bilsidan som torsdagen innebar var föremål för ett omfattande program med ett stort deltagande från såväl svensk som finsk sida. Saab-Valmets verkställande direktör Veinö Nurmimaa höll välkomstanförandet och senare under dagen talade bl. a minister Olavi Mattila.

I första produktionsskedet sker tillverkningen vid Nystadfabriken som sammansättning på SKD-basis, dvs utgångspunkt från karossenheter som levereras färdiglackerade från Saab-Scania i Trollhättan. Fullt utbyggd kommer produktionen att omfatta sammanbyggnad av pressade plåtar och övriga enheter levererade från Sverige (CKD-basis). Tidpunkten för starten av denna etapp är beräknad till februari 1970. En utökad verksamhet med detaljtillverkning inom Finland är planerad.

Den första finska Saab:en kommer att göra en rundtur till de finska länshuvudstäderna. På fredagen visas den för president Urho Kekkonen. Samma dag får statsrådets medlemmar och landshövdingen i Nylands län bekanta sig med bilen. På lördagen inleds så en rundtur till övriga 11 länshuvudstäder.

Marknadsföringen av den finska personbilen omhänderhas av OY Scan-Auto AB, som också importerar Scania lastbilar och bussar. Företaget har nära 30 distriktsrepresentanter och ett tiotal egna service- och försäljningsställen. I oktober övergick Scan-Auto:s aktiestock i Valmets- och Saab-Scanias ägo. Härigenom kommer Valmet och Saab-Scania att tillsammans äga två bolag, Saab-Valmet och ScanAuto, båda på 50—50 basis.