Familjedag vid Tekniskt Center

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1986-09-12

Det var fullt hus i söndags när Tekniskt Center vid Saab-Scania i Trollhättan slog upp dörrarna och tillät de anställda inom Teknisk utveckling visa sin arbetsplats för anhöriga.

Utanför den nya kontorsbyggnaden vajade Saab-Scania-flaggorna och ingången var kantad med både nya och specialbyggda modeller av Saab 900 och 9000. Inne i foajén fanns även en Saab 900 Turbo 16 Cabriolet och Saabs framtidsstudie — EV-1 — utställda.

Vid receptionen fick besökarna dekaler, affischer, pennor, kaffe- och festiskuponger samt tipslappar. Rundvandringen hade nämligen lagts upp som en tipspromenad med frågor för både vuxna och barn.

Längs "promenadvägen" i den nya kontorsbyggnaden fick besökarna bl a se hur man vid designavdelningen skissar framtidsbilar och bygger lermodeller, hur en datorstyrd ritmaskin arbetar och hur man använder modern datorteknik vid konstruktion av nya bilmodeller.

I de olika laboratorierna (hållfasthets-, ljud-, avgas-, växellåds-, certifikations- och motorlaboratoriet) fanns personal som demonstrerade hur de olika testerna och proven går till. I certifikationslaboratoriet visades bl a bilar som hade genomgått krockprov. I anslutning till dessa fanns en filmavdelning där Saabs nyproducerade film om bilsäkerhet visades och den som ville fick känna på hur det känns att "krocka" med en hastighet av 7 km/h i den saabbyggda krocksläden.

De flesta avslutade sin rundvandring i personalrestaurangen där kökspersonalen bjöd på fika. Men det fanns även många som passade på att titta på Tekniskt Center ovanifrån. IF Saabs segelflygsektion bjöd nämligen Saab-Scaniaanställda på provflygningar för subventionerat pris under veckoslutet i samband med familjedagen.