Fartrekord med Saab Sonett I

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1996 Saab idag nr 39

Fartrekord med Saab Sonett I

1996 S24 sonett.jpg

Rekordförsöken körs på allmän (!) väg som temporärt stängs av Polisen inför varje rekordförsök och den vanliga trafiken får helt enkelt vänta tills ekipaget gjort sitt försök.

Foto: STIG HEDSTRÖM

Under en längre tid har funderingar funnits på att försöka att göra ett rekordförsök på den flygande kilometern med en Saab tvåtaktsbil i klassen upp till 750 cc.

I Saabs Bilmuseum finns det en närmast idealisk vagn för ändamålet: Saab Sonett I från 1956.

Med 748cc tvåtaktsmotor passar den fint in i klassen och dess toppfart överstiger vida del gällande rekordet, 103.3 km/h.

Att köra flygande kilometern går till på följande sätt:

En sträcka på 1 km finns uppmätt på en rak väg, där lutningen inte får vara för stor. En lång anloppsträcka skall finnas tillgänglig så att ekipaget kan få upp hastigheten innan den egentliga tidtagningen börjar över startlinjen. Sedan är det bara för föraren att hålla pedalen nere efter bästa förmåga in över mållinjen.

Tiden tas av arrangörerna och en snitthastighet räknas ut. Därefter upprepas körningen åt andra hållet, detta för att utjämna hastigheten så att den kompenseras för väglutning och vind. Snitthastigheten for de båda körningarna kalkyleras och förhoppningsvis har det gått så fort att ett rekord har slåtts!

Allmän väg

Enligt arrangörerna Falkenbergs MK skulle körningarna ske under den första eller andra veckan i juni. Rekordförsöken körs på allmän (!) väg som temporärt stängs av Polisen inför varje rekordförsök och den vanliga trafiken får helt enkelt vänta tills ekipaget gjort sitt försök.

Rekordförsöken under juni månad fick dock ställas in på grund av att det rätta vädret inte infann sig och sköts till i början på september.

Sonetten med chassinummer 1 är den bil som hålls i körbar kondition på museet.

Motor och växellåda sågs över och bilen lättades på för evenemanget onödig utrustning som Speedpilot och stolar.

Att ta bort stolarna för föraren innebar att en betydligt lägre körställning som gav mindre luftmotstånd. För att det hela inte skulle bli alltför okomfortabelt sattes en liten dyna direkt på golvet. Med tillräckligt stor (lång ) förare, Erik Carlsson, så blir körställningen acceptabel med ryggen stödd mot väggen till bagageutrymmet.


Foto: STIG HEDSTRÖM

Rekorddagen

Med 48 timmars varsel fick vi reda på att försöken skulle bli av Torsdagen den 5 September. Snabbt samtal till England och Erik Carlsson så att han kunde boka en biljett till Göteborg.

På förarsammanträdet sammanstrålade vi med de övriga deltagarna. Det finns två kategorier, motorcyklar och bilar. Under sammanträdet kunde stor nervositet och förväntan konstateras hos de övriga deltagarna. Vi själva däremot var ganska lugna, höll bara bilen skulle vi radera det gamla rekordet rejält.

Första körningen på morgonen gick klockrent, utan bekymmer och Erik rapporterade att varvräknaren visade strax under 7000 rpm under körningen på kilometersträckan. Att varvräknaren visade minst 400 varv för mycket visste vi och detta innebar att vi borde ha klarat en hastighet mellan 155-160 km/h. Funktionärerna rapporterade en medelhastighet på 157 km/h och ett ! nytt svenskt rekord var ett faktum i 750-klassen.

Större däck

Nu kunde vi åka hem, men vi valde att göra ett försök till med större däck för att se om det gick att "plocka ” några kilometer till.

Dunlop Vintage Racing 5.00L-15 med större omkrets monterades istället för de Pirelli Cintrato 155-15 som vi hade i första försöket.

Nytt försök igen, även denna gång utan bekymmer resulterade i 159.400 km/h, vilket vi lät oss nöja med då Erik kommenterade:

- Nu går hon bra och nu är hon hel. Vi åker hem!

Efter två åk var det klart, tämligen odramatiskt då det enda vi behövde skruva med var däcksbyte. Saab Sonett I har satt ett svenskt rekord, 40 år gammal! Nu står hon på hedersplats i vårt museum, vår Sonett, inte lite stolt över vad hon åstadkommit. Besök henne gärna, så berättar hon mer.....

PETER BÄCKSTRÖM