Flickorna bak i bilen

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Text och foto Per-Börje Elg, arkivbild från Saab bilmuseum, december 2013

Elg7.JPG

Flickorna bak i bilen

Flickorna-1.jpg

Flickorna bak i bilen, årsmodell 1969. "Saab 99 är femsitsig, inte bara i besiktningsinstrumentet-

i baksätet finns gott om plats för tre personer, även under långfärder", stod det till den här bilden när den publicerades i

personaltidningen Vips ("Vi på Saab") nr 3, hösten 1968. Samma bild och samma bildtext fanns med också i

ANA-Nytt, nr 2-1968, med presentation av 1969 års modellprogrm.

Flickorna-2.jpg

Flickorna bak i bilen - av idag! Från vänster Eva Östling, Eivor Thorén och Gun Andersson.

Det finns bilder man aldrig glömmer! Som en bild från lanseringen av Saab 99, en bild som nu nästan blivit ”kultförklarad”, en bild som en gång togs för att visa hur rymligt det var i baksätet på den nya, stora Saab 99 - det var ”flickorna bak i bilen”, årsmodell 1969!
Några som minns bilden är Saab-veteranerna Nils-Gunnar Svensson och Sten-Olof Göthberg som också visste att flickorna inte var några fotomodeller utan helt enkelt jobbade på Saab-fabriken i Trollhättan. Varför inte arrangera en återträff, ”flickorna bak i bilen” av idag?

Så en dag i september 2013, den 25 september för att vara exakt, träffades de på Saab Bilmuseum; Eva Östling, Eivor Thorén och Gun Andersson.

- En dag var det fyra ögon som stirrade in genom glasrutan till skrivcentralen där jag jobbade med att skicka och ta emot telex, berättar Eva. Sen kom det in två herrar och frågade om jag ville vara med på en fotografering, klart man blev smickrad!

Eivor jobbade ute i fabriken, med montering av motorer på motorlinan och hade - ovanligt då - gått en utbildning till bilmekaniker. Men det var inte så lätt att få jobb, på motorprovningen på Saab skyllde man på att det inte fanns separata omklädningsrum.

Gun hade börjat på Saab 1963 och var chef på skrivcentralen - ”hönsgården” som den kallades - när hon fick frågan om att ställa upp som fotomodell. Jo, fotografen och mannen från reklambyrån hade letat runt både i matsalen, i fabriken och på kontoret, minns hon.

Saab 99 premiärvisades i Stockholm den 22 november 1967 - men det skulle dröja nästan ett år innan serieproduktionen kom igång och bilarna började säljas. Den 14 och 15 augusti 1968 var det ”Saab-dagar” i Trollhättan med pressvisning och återförsäljarkonferens som avslutades med vad som kallades en ”Drive Away” - i princip varenda återförsäljare i hela landet fick köra hem med varsin ny V4 och Saab 99. Det var omkring 300 bilar - varav 140 stycken 99:or - som väntade utanför ett kallförråd på fabriken, Magasin 6, som hade byggts om till visningslokal.

Det betydde att pressbilder, reklamfotograferingar och försäljningsbroschyrer skulle vara klara innan de här dagarna, den 14 och 15 augusti 1968. Vilket i sin tur betydde att bilden med ”flickorna bak i bilen” måste ha fotograferats någon gång på våren eller försommaren 1968.
- Det kan nog stämma, minns Eivor som började på Saab 1967 och bara var ett år på motorlinan. Sen bytte hon bransch och jobbade i sjukvården, ”det där med bilar var nog bara en ungdomsgrej”, säger hon.

Gun blev kvar på Saab och var sekreterare på än den ena, än den andra avdelningen. Under utvecklingen av projekt 102 - det som skulle bli nya Saab 900 - var Gun sekreterare åt projektledningen, med stor insyn i alla turer runt framtagningen av en ny bil. På hösten 1989 blev det marknadsavdelningen och där var Gun sekreterare åt bland andra Jan Åke Jonsson, Saab-chef mellan 2005 och 2011 - innan Victor Muller tog över.

För Eva, som börjat på Saab 1967, blev det flytt till Tekniska avdelningen 1969. Men uppdragen som fotomodell fortsatte och hon var med både på studiofotograferingar och fotoresor - och i broschyrerna för både Saab V4 och Saab 99.

Sedan General Motors 1989 kommit in som delägare och ersatt projekt 102 med projekt 104 - som byggde på en GM-plattform - fick Eva ansvar för projektadministrationen och fortsatte sedan 1995 som projektadministratör när nya 9-3 togs fram tillsammans med GM Europe. Det var många intensiva och stimulerande möten för att lösa krångliga situationer, berättar Eva. ”I samband med GM-globaliseringen hade jag min chef i Rüsselsheim i Tyskland. Vi fick ändra många arbetssätt för att passa in i GM-världen.” Kvar på Saab var Eva ända till det bittra slutet, konkursen den 19 december 2011.

Det var reklambyrån Tema i Göteborg, under ledning av Lars Feuk och med fotografen John-Erik Andersson som tog bilden på ”flickorna bak i bilen”. Idag är bilden nästan ikonförklarad, en symbolisk bild inte bara av tidsandan utan också av människorna bakom företaget.