Fluid form-maskin i det närmaste färdigutprovad i reaverkstaden

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

Vindrutan 610 1977-10-14

1977-110.jpg

Här pågår utprovning av en Fluid Form-maskin och det är Hans Folkesson t.v. och Jan Olsson som håller på med arbetet

De första Fluid Form-aggregaten för montering i konventionella pressar utvecklades på Saab-Scania i mitten av 50-talet. Fluid Form som tillsats till konventionella pressar har sedan sålts i mindre utsträckning. Den enda nackdelen härvidlag har varit att finna lämpliga pressar.

Detta har nu avhjälpts genom att Saab-Scania nu utvecklat en komplett Fluid Form-maskin, som består av stativ, pressenhet, formningsaggregat, hydraul-aggregat och elektrisk kontrollenhet. Maskinen kan användas, dels för Fluid Form-pressning av komplicerade detaljer i en mängd olika material, dels för konventionell pressning.

De utrustningar som tidigare använts för Fluid Form-pressning har bestått av formningsaggregat och HP-klocka för tryckreglering, vilka byggts in i en konventionell press. Detta har medfört att man haft två separata hydraulsystem, ett för pressning och ett för tryckreglering. Fluid Form-maskinen utnyttjar samma hydraulsystem för både pressning och tryckreglering. Fluid Form-aggregatet är fast monterat i överdelen och presslaget sker uppåt, vilket bland annat innebär att olycksrisken är mindre än för konventionella pressar.

Prototypen är nu i det närmaste färdigutprovad och leverans av denna maskin sker i november. Maskinen kommer att tillverkas i sju standardstorlekar med presskrafter från 2—16 MN.

MASKINEN HAR FÖLJANDE DATA

Max. presskraft: 6 MN (600 ton)

Max. rondelldiameter: 270 mm

Max dragdjup: 175 mm

Total Installerad effekt: 81 KW

Vikt: 8.000 kg