Gunnar Ljungström hedras med unik utmärkelse

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1983-02-18

1983-030.jpg

Teknikern bakom den fortfarande unika saabbilen, Gunnar Ljungström, 77, bland några exempel på ypperlig ingenjörskonst. Nu också hedrad av världens förnämsta ingenjörsorganisation, Society of Automotive Engineers

Mannen bakom de första generationerna bilar vid Saab-Scania i Trollhättan, den tidigare tekniske chefen Gunnar Ljungström 77, har nyligen hedrats med en av de finaste tekniska hedersbevisningar som finns.

För sin insats vid utvecklingen av Saab 92 och de efterföljande modellerna ända fram t o m Saab 99 har Gunnar Ljungström blivit hedersmedlem i Society of Automotive Engineers, SAE. Detta är världens i särklass största och mest ansedda organisation för tekniker och ingenjörer i motor-, flyg- och fartygsindustri med mer än 40 000 medlemmar över hela världen.

Gunnar Ljungström fick hedersmedlemsskapet för sin "prominenta ledning av utvecklingen av en liten, framhjulsdriven bil med särklassiga aerodynamiska egenskaper" Vidare motiveras betygelsen med att han i det tidiga 50-talet framgångsrikt applicerade sitt tidigare flygkunnande på områden som lågviktskonstruktion, aerodynamik, materialstyrka och ergonomi i utvecklingen och introduktionen av Saab 92.

Han beröms också i motiveringen för att han sedan fortsatte framgångsrikt att leda bilutvecklingen fram t o m Saab 99, och han skapade en rad unika "koncept" som den trecylindriga tvåtaktsmotorn för framhjulsdrift.

Hedersbetygelsen för Gunnar Ljungström är unik. Tidigare har ingen svensk erhållit delta medlemskap, och totalt har bara 142 av de ca 42 000 ingenjörerna i SAE blivit hedersmedlemmar. Av dessa finns bara ca 20 utanför USA, och endast ett dussin i Europa. För att bli hedersmedlem, eller "SAE-Fellow" krävs f ö att man gjort en "exeptionell insats för framstegen inom teknologin för självdrivna maskiner".