Här kommer nya Saaben

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

Saab 7 Dagar 17-23 april 2003

2003 1.gif

På New Yorks bilsalong, natten till onsdag, tillkännagavs nyheten:

Snart kommer en ny, mindre Saab!

Nya Saab 9-2 är en femdörrars instegsmodell, positionerad under 9-3 Sport Sedan, som ska locka nya kunder på den amerikanska marknaden. Den har, som förväntas även Saab, utmärkta köregenskaper och blir den första Saab-modellen med fyrhjulsdrift. Den kommer att finnas med två motoralternativ. Basmodellen kommer att ha en fyrcylindrig 2,5 liters motor medan Aero-versionen ska ha en 2,0 liters turboladdad fyrcylindrig motor.

Bilen ska utvecklas i samarbete med Fuji Heavy Industries i Japan, som också ingår i GM-familjen och även tillverkar Subaru.

- Det finns ett intresse i USA för en bil i storlek under Saab 9-3. Ett nytt segment för små premiumbilar håller på att växa fram på den nordamerikanska marknaden. Det är klokt att vi kombinerar våra krafter med Fujis och skapar nästa Saab-modell samt får ut den på marknaden snabbt, säger Peter Augustsson, Saab Automobiles vd.

Bilen förväntas attrahera unga köpare, aktiva människor som ska kunna använda bilen i sitt mångskiftande liv. Med sin praktiska användbarhet, sina dynamiska köregenskaper och sofistikerade fyrhjulsdrift motsvarar den nya bilen de flesta av marknadens tuffa krav.

Peter Augustsson konstaterar att Saab och Fuji har likheter:

- Saab 9-2 blir ett samarbete mellan två marken med samma tänkande. Vi har arvet från flygindustrin gemensamt och båda har dessutom haft en framgångsrik historia inom rallysporten. Dessutom gör vi båda bilar som är dynamiska, säkra och roliga art köra.

- Varumärkena har en speciell lyster, säger Bob Lutz, GM:s vice ordförande för Produktutveckling. Det är naturligt att kombinera deras talang och expertis för att foga en fyrhjulsdriven bil till Saabs produktportfölj.

Bilen ska till en början bara säljas på den amerikanska marknaden. Den kommer att byggas i Japan från och med våren nästa år.

2003 2.jpg

Saab 9-2 blir fyrhjulsdriven och en storlek mindre än Saab 9-3