Hendry imponerad av Saabs historia

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1996-07

1996-01.jpg

Peter Bäckström delger Saabs nye VD lite Saab-historia. -Spontant tänker jag på Saab som ett uppfinnarföretag, som bland annat ligger långt framme inom motorteknologin, säger Robert W. Hendry.

-Även om Saaben inte är så vanlig hemma i Detroit, så har jag ändå sett många Saabar genom åren och fått en positiv uppfattning. Att nu få se hela företagets bilhistoria här på Museet var en fantastisk upplevelse.

Det sa Saabs nye VD Robert W. Hendry, i samband med sitt besök i Trollhättan i förra veckan.

Saab Idag Extra hade en intervju med Robert Hendry (Bob kallad bland vännerna) och för er som missade den så kommer här en sammanfattning, tillsammans med några frågor som inte fick plats i Extra-bladet.

-Vilken bil den är, Ur-Saaben!

Det var Robert Hendrys spontana besök, när Peter Bäckström, chef för Saab Bilmuseum, under en dryg timma guidade nya VD:n runt bland gammel-Saabarna.

Som ny VD är det viktigt att få in känslan för Saabs arv, och det är fascinerande att studera utvecklingen från dessa de äldsta bilarna och fram till dagens 900 och 9000. De har mycket gemensamt, vilket för övrigt också gäller våra nybilsprojekt, säger Robert Hendry. Vad vet då Robert Hendry om Saabs moderna historia, den som började med Saab Automobile 1990.

-Personalstyrkan är nästan halverad och ni har gjort rejäla lyft när det gäller kvaliteten. Uppryckningen enligt senaste J.D. Powers-rapporten var glädjande och något jag hoppas att alla inblandade var stolta över. Robert Hendry har ett rykte om sig att vara GM-bossen John F. Smiths speciella trouble-shooter. Översatt till svenska förhållanden har det hörts jämförelser mellan dessa bägge och Pehr Gyllenhammar och Ulf G. Linden.

-Det är sant att John F. Smith (som Robert Hendry kallar vid smeknamnet Jack) och jag har jobbat tillsammans vid speciella projekt men att få Saab lönsamt är absolut ingen enmansshow. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Ur Saabs synpunkt kan nämnas att de projekt som Hendry pratar om är GM-Toyota-samarbetet 1983 i Kalifornien, GM Europes problem 1986, Vauxhalls 1987 och GM Nordamerikas enorma förluster 1992, alla dessa företag går numera bra. Och det kommer Saab också att göra.

-Det är min fasta övertygelse, Saab har alla möjligheter att bli ett stabilt, lönsamt företag, säger Robert Hendry.

Vad visste Robert Hendry om Sverige.

-Jag har varit här två gånger förut, på snabbvisit. Men vi har finska vänner hemma i USA som pratar väldigt positivt om hela Skandinavien och jag har förstått att Sverige är ett vackert land, med sin kust, med havet. Havet är också något som ligger mig varmt om hjärtat, då båtliv är mitt största fritidsintresse, avslutar Robert W. Hendry.

MICHAEL STEEN