Karnsund rodde avtalet i hamn

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1989-12-22

1989-14.jpg

Vi räknar med att successivt öka produktionen och det är naturligtvis bra för sysselsättningen, säger Georg Karnsund

Klockan två på natten mellan torsdag och fredag i förra veckan slöts avtalet mellan Saab-Scania och General Motors. Då hade man endast förhandlat med GM i tre veckor. Parallellt fördes förhandlingar med Fiat. När beskedet kom om det nya bolaget med GM och Saab- Scania som ägare blev alla överraskade. Saab-Scanias VD Georg Karnsund hade hittat en partner och det gladde personalen på fredagseftermiddagen den 15 december. I en intervju med Vindrutan berättar han i stora drag om avtalet och dess innebörd.

Hur lyckades ni hålla förhandlingen hemlig i tre veckor?

— Orsaken till att inget läckte ut om förhandlingarna med GM berodde säkert på att det endast var ett fåtal personer involverade i förhandlingarna.

Vem tog initiativ till förhandlingarna?

— Den första kontakten mellan Saab-Scania och GM togs i somras i samband med att vi diskuterade GM Allison Turbin Division som leverantör av motorer till det nya regionalflygplanet Saab 2000. Då var det Saab-Scania som kom med idén. Nu var det GM som tog initiativet i november.

Kommer vi på kort sikt kunna vända våra förluster genom samarbetet med GM? Vi måste trots allt sälja fler bilar?

— De strukturprojekt som pågår inom Personbilsdivisionen kommer att fortsätta som förut. Avtalet kommer med säkerhet att ha en stärkande effekt hos våra importörer och återförsäljare. Osäkerheten har påverkat andan i företaget hos såväl anställda som återförsäljare. Nu när vi kan berätta för våra importörer och återförsäljare att vi har ett komplett utvecklingsprogram i framtiden ska vi lyckas vända Saabförsäljningen uppåt igen. Men vi kommer även att bygga ut vår organisation för försäljning och marknadsföring kraftigt.

Innebär det nya avtalet att vi kan sänka våra produktutvecklingskostnader?

— Båda parter kommer att ha möjligheter att utbyta teknologiska erfarenheter, till exempel när det gäller bilelektronik. Med ett stort utvecklingsprogram och större volymer som resultat kommer kostnaderna per bil att minska. Vi kan nå skalfördelar när det gäller inköp av bilmaterial och utveckling av prototyper, etc.

På vilket sätt kommer vårt produktprogram att kompletteras?

— Utan att gå in på detaljer kan jag säga att modellprogrammet kommer att innehålla tre modeller: en modell i 900-segmentet, en i 9000-segmentet och en som ligger över Saab 9000. Motorprogrammet kommer att breddas med en sex-cylindrig motor.

Kommer sysselsättningen inom Personbilsdivisionen i Sverige att påverkas?

— Vi räknar med att successivt öka produktionen och detta är naturligtvis bra för sysselsättningen. Men samtidigt gäller det att bli mer effektiva, att kunna tillverka fler bilar per anställd. Vi måste förbättra vår produktivitet.

Vad innebär avtalet för våra leverantörer?

— Det kan innebära fantastiska möjligheter för de av våra leverantörer som är konkurrenskraftiga eftersom GM tillverkar närmare två miljoner bilar i Europa.

Vilka ska ingå i styrelsen för det nya bolaget?

— Den kommer att bestå av fem ledamöter som utses av GM och tre som utses av Saab-Scania. Facken utser två. GM utser styrelsens ordförande.

Vad innebär faktumet att GM innehar ordförandeposten?

— Det innebär att GM har utslagsrätt. Men i en rad viktiga frågor stipuleras i vårt avtal att parterna ska vara överens.

Är inte risken den att det stora bilföretaget äter upp det lilla bilföretaget?

— Nej! GM är måna om Saabs identitet. Det är en av anledningarna till att de var intresserade av samarbete. Och Saab Automobile AB är ett 50/50 joint venture.

Känner du dig glad nu?

— Ja, det känns bra. Nu har vi resurser för att möta framtiden.

Ska du ta jullov nu?

Ja, jag ska fara söderut tillsammans med min familj.