Klurig stol av förre konstruktionschefen

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1996-08-08

En stol som också fungerar som trappstege är en nyhet på den svenska möbelmarknaden.

Stigstolen. som produkten kallas, är försedd med utfällbart trappsteg för att man lätt ska kunna kliva upp på stolsitsen.

Stolen har något högre sits och större avstånd mellan stolsbenen än vanliga stolar. Stolen är försedd med ett högt ryggstöd som fungerar som stöd för kroppen när man arbetar stående på den och behöver båda händerna fria. Ryggstödet fungerar även som ett handtag när man stiger upp på, respektive ner från stolsitsen.

Stolen har fått sin speciella utformning för att minska fallriskerna när man i hemmet behöver byta lampor eller hänga upp gardiner. Den har konstruerats och designats av Gunnar Ljungström, nu drygt 90 år gammal och med ett förflutet som konstruktör och konstruktionschef på Saab.

Stigstolen som är till verkad av formpressat limträ är mycket stabil, vilket visats i provningar vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och har fått goda vitsord av bland annat landstingen i Älvsborg och Skaraborg som också deltagit i utvecklingsarbetet och den praktiska provningen av stolens funktion. Stigstolen har också uppmärksammats i TV. i programmet Livslust.

Stolen kan fås med ett eller två trappsteg. I tvåstegs varianten kan kortbenta personer ha nytta av det nedersta steget som fotstöd och barn det översta, när man sitter på stolen.