Mästarmöte med Fangio i Saabs tecken

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1992-06_VIPS3

Bilsportens "Mästare" och världens främste racerförare genom tiderna, argentinaren Juan Manuel Fangio, 80, besökte nyligen Saab i Trollhättan och Saab-Valmet i Nystad. Anledningen var att han förra året blev Saabägare. Nu ville han lära sig mer om bilen.

Under hans resa i Norden blev det två möten mellan rattens mästare i Saabs tecken. Det ena i Trollhättan, det andra i Helsingfors, dit han var bjuden som hedersgäst för att fira 60-årsminnet av det klassiska Djurgårdsloppet.

-Fangio tog sina VM-titlar i Formel 1 åren 1951 och 1954-57. Han startade i 51 VM-lopp i Alfa Romeo, Maserati, Mercedes och Ferrari. Han har aldrig tävlat i en Saab. Däremot blev han förra året ägare till en rallyutrustad Saab 96, en kopia av den bil som han 1974 provkörde under sitt besök i Finland.

Födelsedagspresent

Det var den store Saab-entusiasten Arthur Rafael "Rafu" Huhta från Esbo, Finland, som förra året rallyutrustade och skickade Saab 96:an som 80-årspresent till sin gamle vän i Argentina. Bilen kan nu beskådas i världens främsta bilsportmuseum i Fangios födelsestad Balcarce, 40 mil söder om Buenos Aires. Som tack för presenten lovade Fangio att komma när Rafael Huhta bjöd honom som hedersgäst till Djurgårdsloppets 60-årsjubileum den 10 maj i år i Helsingfors.

Mästarmöte i Trollhättan

Fangio, som byggde sina första tävlingsbilar själv tillsammans med sin bror, är mycket bilintresserad. Han ville veta mer om Saab. Därför inleddes resan i Norden med ett studiebesök på Saab i Trollhättan, där han bland annat träffade Saabs egen rallylegend Erik Carlsson. Trots att Fangio aldrig har tävlat mot Erik "på taket" blev det ett mycket känsloladdat mästarmöte med starka nostalgiska inslag när dessa två levande legender träffades vid Saabs bilmuseum. De har mycket gemensamt- De har tävlat på samma banor och har många gemensamma vänner. Som många vet är till exempel Fangios värsta konkurrent och gode vän Stirling Moss, svåger till Erik.

Erik är van att skriva autografer. Nu var han inte sen att själv be om "Mästarens” autograf i en bok som beskriver Fangios tävlingskarriär.

"Fangio är störst! Fangio är bilsporten", konstaterade Erik, mäkta imponerad.

Uppskattar säkerhet

Under besöket i monteringsfabriken i Trollhättan visade Fangio ett stort intresse för Saabs sätt att bygga kvalitetsbilar i ett produktionsflöde där alla bilar är olika. Han var också mycket imponerad av de två Folksampriser som Saab 9000 erhållit som "Sveriges säkraste bil". Under Fangios aktiva karriär hade säkerhetstänkandet på Fl-banorna inte uppfunnits. Det fanns inga säkerhetsbälten eller skyddskonstruktioner på bilarna och förarna körde i kortärmad skjorta och hade tyghjälm som skydd mot fartvinden. Fangio har dock alltid undvikit onödiga risker.

- Man kan inte vinna om man inte kommer i mål, säger han.

Fangio fick också ett verkligt smakprov på Saabs säkerhet. På motorvägen mot Helsingfors exploderade nämligen höger bakdäck på Huhtas Saab 900 Cabriolet, som Fangio färdades i. Inget dramatiskt hände. Bilen höll sån kurs och Huhta styrde ut från motorvägen till en närliggande bensinmack, där de fick hjälp.

Mästarmöte i Helsingfors

Jubileumsevenemanget - det andra mästarmötet - i Helsingfors blev en stor publiksuccé med 25 000 åskådare. Det stora dragplåstret var naturligtvis Fangio. På plats fanns också andra "rattens mästare" som Curt Lincoln, som vann Djurgårdsloppet 14 gånger, Timo Mäkinen, Gunnar Elmgren, Ewy Rosqvist, Simo Lampinen och förstås Erik Carlsson "på taket", som hade åkt till Helsingfors för att "möta" Fangio på banan. Med sig hade Erik sin Saab Formel Junior, samma bil som han tävlade med i Djurgårdsloppet 1961.

På plats fanns också Fangios Mercedes W196 Formula 1, VM-bilen från 1955, ditfraktad från Stuttgart.

Åkte ärevarv

Drömmen om att för första och förmodligen sista gången kunna se Fangio och Erik "på taket” på samma startlinje gick inte i uppfyllelse. Med tanke på sin ålder och hälsa fick Mästaren avböja från att köra den öppna "Mercan" i det kyliga och blåsiga vädret. I stället åker han två ärevarv i en annan Mercedes, körd av hans gamla vin Ewy Rosqvist. Publiken ville trots allt se Fangios bil på banan. Det var naturligtvis otänkbart att någon annan skulle få köra den. Därför fick den åka två ärevarv på flaket av Saab Bil-muséets ombyggda Saab 9000 med Per-Olof "Pelle” Rudh bakom ratten! Denna unika kombination väckte mycket stor uppmärksamhet bos publiken!

Nostalgiskt avsked

Veteranförarna, som körde två uppvisningslopp, "gav järnet". De tog dock inga risker eftersom de flesta tävlingsbilarna är rariteter och rena museiföremål, försäkrade för miljontals kronor. Bilar som Maserati, Lotus, Jaguar D, Ferrari Monza, Adler Junior Sport och Brabham fanns med, bara för att nämna några.

Det var en stor folkfest som dock hade en vemodig underton. En och annan veteranförare och bilsportsentusiast lär ha fällt en tår i vetskap om att detta var det absolut sista "Djurgårdsloppet” eftersom delar av banan inom den närmaste framtiden kommer att försvinna under ett järnvägsbygge!

Text och foto: Markku Viitanen VIPS