Ny Saab 9000

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

VIPS Nr 4 1991-09

1991-013.jpg

Nya Saab 9000 CS är den största nyheten från Saab sedan introduktionen av den ursprungliga Saab 9000. Med Saab 9000 CS bygger Saab vidare på ett av marknadens mest accepterade bilkoncept. Exteriört skiljer sig bilen från övriga 9000-modeller genom ny front och nytt bakparti.

Utgångspunkten för nya Saab 9000 CS, som hade projektnummer 082, var ett bilkoncept som blivit väl accepterat av kunder och konkurrenter - Saab 9000. Uppdraget var att utveckla detta koncept vidare. Vad är det då som är så speciellt med 9000-konceptet?

Först av allt erbjuder Saab 9000 unikt goda innerutrymmen tack vare ett smart utnyttjande av det utrymme som fanns att tillgå i relation till yttermåtten. Kör- och vägegenskaper har från starten prisats av media och motorprestanda är bland de bästa i klassen, med avseende på både acceleration och bränsleförbrukning.

Slutligen och viktigast, 9000-konceptet erbjuder också en unikt hög säkerhetsnivå som ligger i topp i de flesta undersökningar. Speciellt i faktiska olycksfallsundersökningar.

Mer Saab än tidigare

Saab 9000 CS kommer från chefsdesignern Björn Envalls ritbord. Många anser att Björn verkligen lyckats göra Saab 9000 CS mer distinkt Saab än någon 9000-modell hittills. Saab 9000 CS markerar starten för den andra generationen av Saab 9000. I Saab 9000 CS har konstruktörerna förstärkt vissa grundprinciper som varit typiska för Saab sedan de började bygga bilar 1949:

□ Särpräglad formgivning med betoning på funktionell och tidlös design istället för modetrender

□ Unikt hög säkerhetsnivå primärt för att undvika olyckor och sekundärt för att skydda de åkande vid händelse av en olycka

□ Goda kör- och vägegenskaper med inriktning på en säker och komfortabel körupplevelse

Frontpartiet på nya Saab 9000 CS är helt nykonstruerat. Det är lägre, rundare och har en mer särpräglad design än tidigare. De dubbla strålkastarna har tack vare användandet av ny teknik gjorts lägre, men har trots detta bättre ljuskapacitet än tidigare. Tack vare den nya strålkastardesignen har även grillen kunnat göras lägre. Frontspoilern innehåller nykonstruerade dimljus med hög effektivitet.

Nytt sidokollisionsskydd

Kupén kan tyckas oförändrad, men här finner vi den största konstruktionsförändringen i Saab 9000 CS, ett helt nytt sidokollisionsskydd. Alla Saab 9000 tillverkade hittills har ett mycket gott sidokollisionsskydd, men då karossen på Saab 9000 CS till stora delar är rekonstruerad passade Saabs tekniker på att lägga in förstärkningar för att möta framtida lagkrav gällande sidokollisionsskydd.

Den förändrade karosskonstruktionen i Saab 9000 CS visar vid sidokollisionsprov, enligt den mätmetod som blir lagkrav i USA 1994, en minskning av karossdeformationen med cirka 80 mm. Detta skapar ett större "överlevnadsutrymme" vilket innebär lägre skaderisk för förare och passagerare.

Helt nytt bakparti

Bakdelen på nya Saab 9000 CS är helt nykonstruerad från de bakre sidostolparna (C-stolparna) och bakåt. Den nya bagageluckan ansluter nu direkt till C-stolparna. Bakljusen är placerade högt och är gråfärgade. Tillsammans med en dekorpanel bildar bakljusen en bred ramp som sträcker sig över bilens hela bredd. Rampen är horisontellt indelad i ett grått och ett rött fält. I det röda fältet i mittdelen finns backljus och dimljus inbyggt.

Tack vare en ny förstärkning av C-stolpen, med en extra inre stolpe, har skyddet mot bakändeskollision ökat. Den extra inre stolpen har förbundits med bakre hjulhuset, vilket innebär att kollisionskrafterna förs nedåt till karossens mest motståndskraftiga delar. Den förstärkta C-stolpen fungerar också som en störtbåge och ökar därmed skyddet vid rundslagning.

Det mittmonterade extra bromsljuset är placerat ovanför bakrutan. Därigenom stör det inte förarens bakåtsikt. Dessutom gör dess höga position att bromsljuset syns bättre, även i långa köer.

Den nya designen på Saab 9000 CS har även förbättrat de aerodynamiska egenskaperna. Tack vare den lägre fronten och det högre bakpartiet har lyftkrafterna vid motorvägsfart minskats med 25 procent.

Vridstyv kaross — många fördelar

Den nya karosskonstruktionen har resulterat i en mycket vridstyv kaross. Vridstyvheten har ökat med 25 procent jämfört med första generationens Saab 9000. Detta har medfört stora förbättringar i komfort och vägegenskaper. Dessutom medför karossförstärkningarna i bakpartiet att den maximalt tillåtna släpvagnsvikten har kunnat ökas från 1600 till 1800 kg.

Även ljudkomforten har förbättrats i och med den nya karosskonstruktionen. Vindbrusnivån har sänkts ordentligt och ljudnivån inne i bilen, speciellt i baksätet, är nu bättre än praktiskt taget alla högklassiga sedanbilar på marknaden.

Nya Saab 9000 CS har i princip utprovats som en helt ny bil. Förutom omfattande datorsimulationer under konstruktionsarbetet, har 152 prototyper och för seriebilar genomgått omfattande utprovningsarbete under alla tänkbara förhållanden. Detta inkluderar givetvis krockprov. Bilarna som testats har körts cirka 500 000 km, eller 12,5 varv runt jorden.

Motorprogrammet för Saab 9000 CS innehåller 16 ventils 2,0- och 2,3 litersmotorer i insprutnings- eller turboutförande, som kan kombineras med 5-växlad manuell växellåda eller 4-stegs automatisk växellåda.

Thomas Schulz VIPS

Informatör vid Saab-Automobile i Trollhättan

Övriga Saab-nyheter 1992

Det övriga produktprogrammet från Saab genomgår också en hel del förändringar. De viktigaste är:

- Freonfri luftkonditionering blir standard på alla Saab 9000 som levereras till Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz och Mellanöstern.

- Katalysatorrenade Saab-bilar kommer att levereras som standard till alla marknader som har tillgång till blyfri bensin.

- ABS-bromsar blir standard på alla Saab-bilar som levereras till Sverige, Europa-kontinenten och USA.

- Bakre luftkonditionering kommer att finnas som tillval för Saab 9000 CD på vissa marknader.

- 2,1 -liters insprutningsmotor introduceras för Saab 900 på de nordiska marknaderna (Sverige, Norge, Danmark och Finland).

- Lättrycksturbomotorn introduceras i Saab 900 på de marknader på Europa-kontinenten som tidigare inte haft denna motor.

- Längre serviceintervaller införs på samtliga Saab-bilar. Körsträckan mellan ordinarie service ökas till 20 000 km mot tidigare 10 000 km.

1991-06-4.jpg

Saab 900 Turbo Cabriolet, 1992

Thomas Schulz