Ny Saab med fyrtaktsmotor klar 1970

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

VIPS Nr 2 1965

Ny Saab med fyrtaktsmotor klar 1970

Som meddelats i pressen har överenskommelse träffats mellan Saab och Standard Triumph om en gemensam utveckling och produktion av en ny fyrtaktsmotor i England. Den nya motorn är konstruerad efter specifikationer, som uppgjorts av Saabs och Triumphs tekniker. Standard Triumph kommer att investera ca 4 miljoner pund eller ca 60 miljoner kronor i ny produktionsutrustning för denna motor, som kommer att tillverkas enligt modernaste metoder.

— Den nya motorn genomgår f. n. prov i England och är avsedd för den nya större bilmodell, som vi hoppas skall komma i produktion 1970, meddelade VD Tryggve Holm. Vi väntar oss mycket av denna motor sade han. Kvalitetskraven, som ställts från vår sida, är mycket höga i förhållande till motorer i motsvarande storleksordning.

Fabriken i Trollhättan kommer att börja byggas ut så att den närmast får en produktionskapacitet av 70.000 bilar om året. Denna utbyggnad är dikterad av den ökade efterfrågan på den nuvarande modellen, som kommer att marknadsföras jämsides med den nya större modellen.

Någon ytterligare utbyggnad av motorfabriken i Göteborg är däremot inte aktuell. Sammanlagt har där under de tre senaste åren investerats ca 30 miljoner kronor för den 2-taktsmotor, som alltjämt kommer att tillverkas för den nuvarande modellen.