Ny turbomotor från Saab

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1990-04

1990-49.jpg

Saabs nya 2,3 liters turbomotor ger en maxeffekt på 200 hk och har unikt goda lågvarvsprestanda

En helt ny turbomotor från Saab är en av de viktigaste nyheterna i programmet när Saab introducerar 1991 års modeller. Sex års utvecklingsarbete ligger bakom den nya motorn, som introducerades i insprutningsutförande för ett år sedan. Den nya 2,3-liters turbomotorn har en maximal effekt på 200 hk och unikt goda lågvarvsprestanda — toppfarten är 230 km/h och en omkörningsacceleration från 80 till 120 km/h på femte växeln går på 7,8 sekunder.

Genom modern turboteknik kan motorkonstruktörerna kombinera den måttligt stora motorns låga bränsleförbrukning i normal trafik med den mångcylindriga supermotorns prestanda. Den nya 2,3-liters, fyrcylindriga turbomotorn från Saab är ett gott exempel på detta. Den har ett maximalt vridmoment på 330 Nm (33,6 kpm), en maxeffekt på 200 hk (147 kW) — och den drar 0.96 liter bensin per 10 km i blandad körning enligt svenska normer. Saab nya turbomotor har en slagvolym på 2,3 liter. Den är försedd med dubbla balansaxlar, 4 ventiler per cylinder och dubbla överliggande kamaxlar med hydrauliska ventiltryckare. Den är också utrustad med Saabs unika Automatic Performance Control (APC), som anpassar motorn till skiftningar i bensinkvaliteten och skyddar den från skadlig knackning, och Saabs högeffektiva tändsystem Saab DI (Direct Ignition). Vidare har den nya Saab-motorn Saabs klimatanpassade avgasrening, som reducerar utsläppen av skadliga avgaser med upp till 50 procent vid kallstarter (80 procent i kombination med elektrisk motorvärmare).

Del i ett bilkoncept

Hos Saab betraktas inte motorn som en isolerad enhet. Den är den del av hela bilkonceptet, där målet är fullgod balans mellan olika funktioner som utrymmen, vikt, vägegenskaper, säkerhet, prestanda och ekonomi. Detta innebär för Saabs del att man valt framhjulsdrivning och en kompakt motor/växellådsenhet som inte tar kupéutrymme i anspråk. En kompakt motor har lägre vikt än en stor med motsvarande prestanda. Låg vikt är en av förutsättningarna för god total balans, god bränsleekonomi och höga totalprestanda.

Fyra cylindrar, 2,3 liter, balansaxlar

Den nya fyrcylindriga 2,3 liters turbomotom från Saab med en cylindervolym på 2290 cm3 är ”kvadratisk”: såväl cylinderdiametern som slaglängden är 90 mm. Cylinderhuvudet av lättmetall är en utveckling av Saabs välkända med två överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cvlinder. Motorblocket är tillverkat av tunt gjutjärn med mycket hög styvhet, som dessutom har mycket goda vibrationsdämpande egenskaper. Vibrationer alstras i alla förbränningsmotorer. Dessa vibrationer elimineras i den nya Saab-motorn av två balansaxlar som är integrerade i motorblocket. De roterar i var sin riktning med dubbla vevaxelvarvtalet och är försedda med motvikter.

Två motorer i en

Den nya 2,3-liters turbomotorn från Saab kan betecknas som ”två motorer i en”. Å ena sidan den accelerationsvilliga supermotorn som kraftigt bidrar till bilens aktiva säkerhet genom goda omkörningsresurser. Å andra sidan den ekonomiska vardagsmotorn, som effektivt tillgodogör sig energin, bränslet, och omsätter det i transportarbete. Den är dessutom en motor med goda miljöegenskaper.

Klimatanpassad avgasrening är en självklarhet i Saabs 4-ventilsmotorer sedan ett par år tillbaka. Det innebär att katalysatorreningen kommer i gång mycket snabbt efter en kallstart. En Saab-bil med klimatanpassad avgasrening avger upp till 50 procent mindre avgaser under typiska svenska klimat- och körförhållanden än motsvarande katalysatorbil utan klimatanpassning. Detta uppnås bl a genom snabb uppvärmning av själva katalysatorn och tidig inkoppling av syresonden (Lambdasonden). Bakom den klimatanpassade avgasreningen ligger delvis också turbotekniken. — "Vi har en stark tro på turbomotorn. En turboladdad motor är mindre och lättare och drar mindre bränsle än motorer med jämförbara prestanda. Den är dessutom mycket lättare att avgasrena än en motsvarande insprut ningsmotor," säger Per Gillbrand vid Saab.

Anders Tunberg

1991 års Saab-modeller

Den största nyheten på 1991 års modell av Saab 9000 är den nya 2,3 liters turbomotorn. I övrigt kan nämnas: utökat sidokrocksskydd, kupéluftfiltret får fördubblad kapacitet, ny front på 5-dörrarsmodellen, Traction Control System i serieproduktion samt dessutom återkommer GLE-modellen.

Genom att förse tröskellådorna med förstyvande mellanväggar — s k skott — och samtidigt öka plåttjockleken i trösklarnas innerdel med 20 procent blir karosssidans energiupptagningsförmåga förbättrad.

Från och med årsmodell 1991 inför Saab ett nytt och vidareutvecklat kupéluftfilter på både Saab 9000 och Saab 900 (till en början på bilar utan AC eller ACC). Det nya filtret har enkelt uttryckt dubbelt så hög kapacitet som det förra och eliminerar alla partiklar ner till 0,004 milimeters storlek.

Exteriört kännetecknas 1991 års modell av Saab 9000 av att 5-dörrarsversionen får samma frontparti som 4-dörrarsmodellen Saab 9000 CD. Den nya fronten är mer sluttande och grillen är förkromad på alla modeller. Det innebär också att alla Saab 9000 nu har strålkastare med samma kapacitet som tidigare endast Saab 9000 CD hade.

Saab 900 modell 1991

1991 års modeller av Saab 900 kännetecknas av två nyheter på komfortområdet. Samtliga 900-modeller får samma säkerhetsstolar fram som Saab 9000. Vidare är, som tidigare nämnts, kupéluftfiltret med fördubblad effekt en annan nyhet.

Samtliga Saab-modeller — både Saab 900 och 9000 — finns från och med 1991 års modell uteslutande med 4-ventilsmotorer. Saab 900 finns nu med motorer från 128 till 175 hk — alla med 4-ventilsteknik.