Nya telefonväxeln populär — Nu hänger det på dem som ringer!

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1983-09-02

Den nya telefonväxeln vid Saab-Scania i Trollhättan har gjort precis så stor succé som både växelpersonalen och övriga telefonanvändare vid företaget hoppades på!

— I stort sett allt är mycket bättre, säger Kerstin Wallén, arbetsledare för de tretton växeltelefonisterna som sköter "underverket". Det enda vi önskar nu är att de som telefonerar här på företaget verkligen utnyttjar den nya växelns möjligheter till att förenkla arbetet!

1983-06 telefon.jpg

Allt är mycket bättre! Fr v Britt Jonsson, Marit Dandebo, Siv Svensson, Birgitta Leverin, Ann-Marie Sörqvist, Kerstin Wallén och Gunnel Ekberg är glada över sin nya arbetsplats

Sedan den nya telefonväxeln installerades och togs i bruk i slutet av 1982 är telefontrafiken vid Saab-Scania i Trollhättan en helt annan. Alla som ringde till eller från företaget tidigare kan vittna om hur den gamla växeln "saboterade" arbetet, och skapade en mycket dålig arbetsmiljö för telefonisterna.

— Men nu är detta glömt, hoppas jag, säger Kerstin Wallén. Nu upplever vi den nya växeln, vårt nya telefonistrum och de nya hjälpmedlen som trevliga förbättringar.

Inte minst ur miljösynpunkt har den nya växeln betytt mycket för Kerstin och hennes medarbetare. Det slitsamma arbetet med att trycka i och dra ur kopplingar på de gamla växeltavlorna är borta, och det sparar axlar och armar från onormal förslitning. Utrymmet har blivit större, och växelborden ger idag möjlighet till bra kontakt mellan telefonisterna.

— Nu är det över huvud taget mycket drägligare, säger Birgitta Leverin, en av telefonisterna. Det har betytt mycket för trivseln!

Men det några saker som Kerstin och hennes medarbetare gärna vill "tjata" om. Det gäller hur de nya hjälpmedlen i växeln utnyttjas av de som telefonerar.

— Det är först och främst det här med med flyttning av telefonen, säger Kerstin. Dels är det många som glömmer att flytta telefonen till oss eller något annat svarsställe när de lämnar arbetsplatsen. Det är också många som flyttar över telefonen till oss, men glömmer att meddela oss detta. Och så är det tyvärr också många som glömmer att koppla tillbaka telefonen när de återvänt. Fungerar inte detta, blir de som söker vederbörande ofta irriterade!

Kerstin ber också alla att fundera på hur de använder "samtal väntar-tjänsten".

— Är det så att man inte använder den tjänsten, så är det bäst om man meddelar oss detta. I annat fall blir de som ringer upp mycket irriterade, för det verkar då som att den man ringer till struntar i att svara!

Det enda "tekniska" problem som man upplevt med den nya växeln är att den i ett avseende är för effektiv. Mikrofonerna vid telefonistborden är så känsliga att det uppstår ekon p.g.a. ljuden i rummet.

— Vi har försökt åtgärda det genom att byta mikrofoner, men det hjälper inte, säger Kerstin Wallén. Nu ska vi se om våra miljöexperter här på företaget kan hjälpa oss.